Pagina oficială a Municipiului Chișinău

APL Chișinău continuă să acorde suport refugiaților ucraineni prin intermediul Centrului Patria Lukoil

   1428

Primăria municipiului Chișinău informează că în prezent la Centrul de plasament pentru refugiați Patria LUKOIL din str. Studenților, 7/5 se află 109 persoane, iar numărul beneficiarilor este într-o ușoară creștere.

La același Centru, municipalitatea distribuie zilnic câte cca 400 de pachete cu produse alimentare și de igienă refugiaților stabiliți la Chișinău, care necesit ajutor. Ajutoarele din donațiile oferite de parteneri sunt distribuite în limita stocului disponibil la depozit, cu o evidență strictă a tuturor mărfurilor.  

Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative săptămânale, de Primarul General, Ion Ceban.

Edilul a ținut să mulțumească agenților economici autohtoni, dar și partenerilor, care se implică pentru oferirea mărfurilor de prima necesitate pentru refugiați, în primul rând produse alimentare, care sunt cele mai solicitate de către beneficiari.

E de menționat că tot zilnic, cu suportul Asociației „Ajută un Om", la Centrul Patria Lukoil sunt aduse peste 400 de porții cu prânzuri calde și micul dejun, pentru persoanele cazate în instituția nominalizată.  

În altă ordine de idei, Primarul General au abordat și subiectul privind acordarea asistenței financiare unice, în mărime de 3,5 mii lei, familiilor din Moldova care găzduiesc refugiați ucraineni. „Guvernarea redirecţionează oamenii şi le spune acestor familii să se adreseze către primăriile locale, fără a detalia principiile de alocare. Poate pentru alţi primari sau primării, Guvernul a oferit ceva ajutoare, dar la Primăria Chișinău nu a ajuns nimic. Eu nu cunosc vreo primărie care ar fi primit ceva suport. Şi procedura de perfectare a dosarelor pentru oferirea ajutoarelor este foarte dificilă și anevoioasă pentru Primării", a menționat Ion Ceban.

În context, șeful Direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS), Boris Gîlca, și-a exprimat speranța că pe parcursul săptămânii curente, subdiviziunea municipală de profil va definitiva mecanismul privind distribuirea acestor ajutoare.