Edificiul Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani" din capitală este reabilitat în cadrul unui proiect de eficiența energetică și izolare termică

http://new.chisinau.md/index.php/ro/edificiul-liceului-teoretic-principesa-natalia-dadiani-din-capitala-este-reabili-20292_247075.html

Primarul General, Ion Ceban, a inspectat astăzi Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani" din sectorul Buiucani. Edificiul instituției este în proces de reabilitare în cadrul proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău". În cadrul vizitei, edilul a fost însoțit de viceprimarul Angela Cutasevici și reprezentanții direcției municipale de profil.

Instituţia de învăţământ dispune de două blocuri, iar lucrările executate până în prezent au vizat: termoizolarea pereților exteriori, renovarea acoperişului şi instalarea panourilor fotovoltaice, schimbarea tâmplăriilor, instalarea sistemelor de ventilație cu recuperarea căldurii, precum și modernizarea integrală a rețelei termice şi a celei de iluminat interior.

Conform proiectului lucrările sunt la ultima etapă. Actualmente se desfășoară intervenția la anexa liceului unde sunt amplasate atelierele şcolare, care constă în lucrări de zugrăvire.

Astfel, cei 1400 de elevi care învaţă la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani", deja în această iarnă au beneficiat de condiţii mai bune de studii, în clase unde este cald şi luminos.

Ion Ceban a solicitat responsabililor de proiect să monitorizeze etapele finale ale lucrărilor, astfel ca recepția finală să fie realizată în termenii stabiliți, iar copiii să beneficieze de cele mai bune condiții pentru studii.

Proiectul „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău" se desfășoară în premieră în capitală.

În total în acest proiect sunt incluse 14 instituții de învățământ:

1. Liceul Teoretic cu profil sportiv „Gloria":
2. Liceul Teoretic „George Meniuc";
3. Liceul Teoretic „Petru Rareș";
4. Gimnaziul-internat nr. 3;
5. Liceul Teoretic „Nicolai Gogol";
6. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu";
7. Liceul Teoretic „Nicolae Sulac";
8. Liceul teoretic „Vasile Alecsandri";
9. Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar";
10. Liceul Teoretic „B. P. Haşdeu";
11. Liceul Teoretic „V. Lupu";
12. Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani" blocul 1;
13. Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani" blocul 2,
14. Liceul Teoretic „Vasile Vasilache".

În paralel, sunt desfăşurate lucrări de reabilitare termică în 6 grădinițe din Chișinău: nr. 127, nr. 225, nr. 112, nr. 34, nr 146, nr 167.

Totodată, în proces de reabilitare energetică sunt şi trei spitale din capitală: IMSP „V. Ignatenco", IMSP SCM „Sfânta Treime"; IMSP SCM nr.1.

Toate obiectele menționate sunt parte a primei tranșe a Proiectului implementat de Primăria Chișinău. În cadrul celei de-a doua tranșe, vor fi planificate reabilitarea mai multor clădiri publice.

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mln. împrumut), BEI (10 mln. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare- UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mln. grant).

07.04.2022

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md