Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău în contextul crizei refugiaților din Ucraina (VIDEO)

   1340

Primarul General, Ion Ceban, a convocat astăzi o ședință de urgenţă cu responsabilii municipali în contextul gestionării situaţiei refugiaţilor din Ucraina.

Ședința s-a desfășurat la Centrul de triere și plasament de urgență a refugiaților de la C.I.E. „Moldexpo”, str. Ghioceilor, 1. 

Conform situației actuale Chișinăul dispune de următoarele locuri de cazare a persoanelor care se refugiază din țara vecină. Lista a fost transmisă și în adresa Guvernului.

§  4000 de locuri de cazare unde pot fi adăpostiți refugiații. Este vorba de instituțiile sociale municipale.

§  8000 de locuri la următoarea etapă, în încăperile care nu sunt conectate la agentul termic (căutăm soluții)

§  Alte locații și în total pe teritoriul mun

§  17 mii de locuri sunt în instituțiile statului care se află pe teritoriul municipiului Chișinău

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că toate toată presiunea de cazare a refugiaților este pusă acum pe capitală - în proporție de 90%. „Autobuzele vin unul după altul, preponderent sunt mame cu copii. Centrul de triere şi plasament a refugiaților de la Moldexpo este permanent plin, iar persoanele sunt repartizate în alte locații: cămine, hotele, pensiuni, săli de sport în instituţiile de învăţământ, instituții sociale şi alte locaţii identificate de Primărie", a menționat edilul capitalei.

Astfel, municipalitatea solicită Guvernului să fie amenajate şi activate locuri pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina la:

- Arena Chișinău

- Institutul Muncii

- Casa Feroviarilor

- Baza Struguraș

- Manejul Atletic

- Căminele Universităților unde mai este posibil, pe lângă cele activate

- Sanatoriile din subordinea Guvernului

- Institutul de perfecționare pentru pedagogi, etc.

Ion Ceban a precizat că totul greul a fost pus pe spatele APL, nu doar a Chișinăului. Iar Centrul de triere și plasament de urgență de la CIE „Moldexpo" este singurul centru de triere a refugiaţilor care ajung pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, nu este corect ca Poliţia de Frontieră să direcționeze toţi refugiaţii la Moldexpo.

„Am expediat la Guvern, lista necesităţilor imediate, la fel am expediat-o agenților economici, oamenilor de afaceri, constructorilor, ONG-urilor și tuturor partenerilor.

Aduc sincere mulțumiri oamenilor de afaceri și constructorilor care ne-au pus la dispoziție fostul cinematograf din sectorul Râșcani, Casa Sărbătorii de la CIE „Moldexpo", unele hotele și spații pe care în prezent tot Primăria le amenajează.

Mulțumesc tuturor agenților economici, celor din HORECA și oamenilor de bună credință", a conchis Primarul General.