Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Municipiului Chișinău a elaborat o formulă pentru ca părinții să poată achita oficial pentru grupele cu program prelungit, iar până la sfârșitul săptămânii vor fi încheiate toate procedurile birocratice, în vederea punerii în aplicare a noului regulament de activitate.
Soluția vine pentru depășirea situației când în școli erau colectate sume lunare neoficiale și necontabilizate pentru aceste servicii.
Astfel, în baza unei formule, elaborate împreună cu directorii de școli, cu juriști, economiști și contabili, a fost elaborat un regulament pentru toate instituțiile de învățământ general din municipiu, care prevede că pentru un program lunar de trei ore părinții vor achita 360 de lei, iar pentru șase ore – 690 de lei.
Primarul General, Ion Ceban a declarat în cadrul ședinței operative săptămânale de luni că grupele cu program prelungit din școlile din Chișinău vor continua să activeze, subliniind totodată că acuzațiile lansate de exponenții guvernării, precum că aceste servicii educaționale au fost suspendate de Primăria Chișinău, reprezintă un fals și manipulare.
„Părinții vor primi bon de casă, după același model care funcționează în grădinițe. Totul va fi legal și contabilizat”, a precizat edilul.
În altă ordine de idei, Ion Ceban a precizat că din cele 1040 de grupe cu program prelungit care activau până în 31 decembrie 2023, 93% erau cu un program de trei ore, serviciu achitat integral de municipalitate, iar pentru restul orelor erau achitate plăți neoficiale de către părinți, sume care variau între 300 și 1200 de lei pe lună.
Totodată, e de menționat că pentru 6000 de copii din familii social-vulnerabile, care frecventează grupele cu program prelungit, APL Chișinău va achita în continuare toate sumele integral, precum și alimentația.
Amintim că finanțarea grupelor cu program prelungit în municipiul Chișinău a început acum trei ani.
Anterior, aceste servicii erau achitate din bugetul instituțiilor educaționale. Acum, însă, municipalitatea nu-și mai poate asuma aceste cheltuieli, după presiunile financiare la care este supusă de către guvernare.
Pentru a evita politizarea subiectului respectiv, au fost înregistrate amendamentele în Parlament, care prevăd o echitate: APL Chișinău solicită ca grupele cu program prelungit din unitățile școlare ale întregii republici să fie finanțate din bugetul național.