Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Anexat extrageţi Proiectul bugetului pe anul 2011
Bugetul municipiului Chişinău pentru anul 2011 este unul social, la fel ca şi cel din anul precedent. Ca şi în anii trecuţi cea mai mare parte a surselor bugetare sunt direcţionate către ramura educaţiei - 939 milioane lei (41,7%).
În urma modificărilor operate de executiv, ca urmare a solicitărilor parvenite de la Consiliul Municipal Chişinău, care a votat principalul document economic al municipiului în prima lectură, la capitolul venituri se prevăd 1 mlrd. 870 milioane lei, iar la chleltuieli - 2 mlrd. 204 milioane lei. Astfel deficitul bugetar preconizat este de 334 milioane lei.
După cum a menţionat şefa Direcţiei Generale Finanţe Veronica Herţa, sursa de acoperire pentru 200 milioane lei o reprezintă împrumutul în baza contractului care a fost deja votat de CMC, în sumă de 162 milioane lei, pentru reparaţia a 10 străzi, şi 37 milioane lei din contractul de împrumut de la Corporaţia Financiară Internaţională. Pentru ceilalţi 134 milioane lei - sursa de acoperire o costituie veniturile din vânzarea şi privatizarea bunurilor proprietate publică.
Potrivt şefei Direcţiei Finanţe au fost prevăzute investiţii capitale şi în cadrul subdiviziunilor. La Asociaţia „Spaţii Verzi" au fost prevăzuţi bani pentru procurarea utilajelor, la Direcţia Locativ-Comunală - pentru instalarea spaţiilor de joacă pentru copii şi pentru reparaţia capitală a ascensoarelor.
În context, primarul general Dorin Chirtoacă şi-a expus părerea că municipalitatea va face faţă cerinţelor şi cu un asemenea buget auster. Edilul capitalei şi-a exprimat regretul pentru faptul că peste 1 miliard lei, din totalul de 1,8 miliarde (cât constituie valoarea bugetului) se cheltuie pentru servicii, pe care, în mod normal, nu autorităţile publice locale ar trebui să le finanţeze - poliţie, învăţământ, compensaţii la agentul termic, la transport etc. „Acesta se răsfânge asupra modului în care este întreţinut oraşul. Practic 1 miliard de lei noi transferăm către stat, dar ni se întoarce de la bugetul de stat doar 73 milioane. Dar acesta este cadrul legal, aceasta este situaţia şi aşa ne vom descurca şi anul acesta", a spus edilul. Primarul de Chişinău a ţinut să remarce micşorarea veniturilor capitalei pentru ultimii 4 ani, care ar fi trebuit să crească în condiţiile majorării preţurilor. „Totuşi bugetul este în descreştere - atât în cifre absolute, cât şi vizavi de acoperirea cheltuielilor. Pentru că preţurile şi tarifele au crescut în aceşti 4 ani, iar veniturile fie au rămas la fel, fie s-au micşorat", a remarcat primarul.
În altă ordine de idei, Dorin Chirtoacă a ţinut să precizeze că pentru fiecare subdiviziune sau serviciu municipal au fost alocate ceva mai multe surse, în comparaţie cu anul precedent, ceea ce înseamnă o situaţie mai bună a subdiviziunilor.
Edilul capitalei a solicitat întreprinderea tuturilor măsurilor posibile, în vederea acoperirii deficitului bugetar, aşteptând o insistenţă mai mare din partea direcţiilor care vor răspunde de acest capitol - Direcţia Arhitectură, Direcţia Economie, Inspectoratul Fiscal Chişinău, Poliţia şi alte instituţii care pot contribui la creşterea veniturilor în buget.
Proiectul bugetului pe anul 2011 urmează să fie discutat în comisiile de specialitate şi în fracţiunile CMC, astfel ca ulterior să fie transmis Consiliului Municipal spre aprobare în lectura a II-a.
Anexat extrageţi Proiectul bugetului pe anul 2011
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău