Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe de lucru convocate Administrația capitalei la care au participat reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), ai Direcţiei municipale de profil şi ai Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport.
Responsabilii au analizat posibilitatea evaluării calității apei potabile din instituțiile de învățământ şi cele medicale din capitală.
În context, viceprimarul, Angela Cutasevici, a solicitat autorităților competente să-și consolideze eforturile pentru asigurarea acestui proces. ,,Un prim pas ar fi evaluarea calităţii apei, în şcoli, grădiniţe, tabere de odihnă şi spitale, ulterior vom elabora un plan de acţiuni pentru înlăturarea abaterilor depistate", a menționat viceprimarul.
La rândul său, Sergiu Sîrghi, șef direcţie ANSA, a informat că pe parcursul anului trecut, în probele de apă potabilă prelevate din blocurile alimentare a 8 grădinițe și şcoli, rezultatele investigaţiilor de laborator au demonstrat neconformități ale indicilor microbiologici în 2 instituții suburbane.
De cealaltă parte, Roman Vengher, şeful subdiviziune a Direcţiei municipale pentru siguranţa alimentelor, a specificat că în anul 2019, la instituţiile de învăţământ din capitală s-au efectuat 19 controale inopinate, în baza petiţiilor, iar 2 în baza unor sesizărilor de către alte autorități. Conform prevederilor legale, calitatea apei şi a produselor alimentare din instituţiile educaţionale sunt evaluate de 2 ori pe an.
E de menționat că grupul de lucru a decis planificarea la nivelul municipiului Chișinău a unui program de autocontrol anual privind calitatea apei şi a produselor alimentare.