Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Comemorarea victimelor celui de-al doilea val de deportări, din 6 iulie 1949

   2593

Primăria municipiului Chişinău a organizat astăzi un miting de comemorare a victimelor deportărilor comuniste, din 6 iulie 1949. Acţiunea s-a desfăşurat în Scuarul Gării Feroviare din Chişinău, locul de unde acum 61 de ani peste 11 mii de familii, sau peste 41 mii de persoane, au fost deportate în Siberia sau Kazahstan. La manifestare au fost prezenţi preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, deputaţi, membri ai cabinetului de miniştri, funcţionari ai Primăriei, consilieri municipali, deportaţi etc. 
De asemenea, Primăria Chişinău a prezentat macheta viitorului monument, care va fi edificat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. În discursul său, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat că „ziua de 6 iulie este una tragică pentru ţara noastră şi acest adevăr trebuie spus”. În acest sens, edilul capitalei a subliniat că „cei care nu-şi cunosc trecutul, nu au viitor, iar cei care nu-şi cunosc istoria, riscă să o repete”. De asemenea, Dorin Chirtoacă a precizat că este de datoria autorităţilor să-i comemoreze pe cei care au avut de suferit de pe urma deportărilor, dar şi în general pe toate victimele regimului comunist de ocupaţie. Primarul general a spus că peste un an va fi dezvelit şi monumentul în memoria victimelor deportărilor comuniste. Acest proiect este susţinut de Primăria Chişinău, iar autorul monumentului este artistul plastic Iurie Platon. 
De menţionat că în acest an este pentru prima dată când autorităţile de stat participă la acţiunile de comemorare a victimelor deportărilor în masă. Până acum, aceste manifestări erau organizate de Primăria Chişinău şi Asociaţia foştilor deportaţi şi deţinuţi politici din Moldova. Pe parcursul zilei de 6 iulie, Primăria Chişinău a  arborat drapelul de stat de pe instituţie în bernă.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău