De Ziua Internațională a Muzicii – Primăria Chișinău a susținut ediția curentă a Salonului de Arte, desfășurat la Muzeul Național de Arte Plastice

   2372

Primăria municipiului Chișinău informează că ediția curentă a Salonului artelor, susținută de Direcția cultură, a fost consacrată Zilei Internaționale a Muzicii. La eveniment au fost invitați muzicieni de valoare din Republica Moldova, recunoscuți la nivel mondial: maeștrii Eugen Doga, Constantin Rusnac, Gheorghe Mustea, Mihail Munteanu, directorul Muzeului de arte plastice, Tudor Zbârnea, Svetlana Bivol, Președintele Uniunii Muzicienilor, Directorul Filarmonicii Naționale, interpreți de operă etc.

Academicianul Aurelian Dănilă, doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar,  inițiatorul Salonului de Arte, a ținut să remarce că muzica unește prin limbajul său toate popoarele. Astfel că la eveniment au fost invitați creatorii și interpreții de muzică, instrumentiști, dirijori, precum și responsabili din cadrul Primăriei Chișinău și alte instituții, care contribuie la propagarea acestui gen de artă.

La eveniment a participat și Primarul general, Ion Ceban, care, alături de felicitările de rigoare pentru personalitățile marcante din domeniu, care merită toată admirația publicului, a menționat despre intenția municipalității de a majora de 3 ori bugetul pentru cultură în anul viitor.

Edilul a mai ținut să remarce despre necesitatea implicării artiștilor în proiectele comune realizate de Primărie: atât în sălile de spectacole, cât și în spațiile publice din oraș. Totodată, edilul a enunțat importanța școlilor de artă din municipiu și investițiile la capitolul dat, în scopul susținerii tinerelor speranțe ale artei naționale, viitori artiști.

În context, șefa Direcției Cultură, Valentina Volontir, a ținut să felicite artiștii noștri cu prilejul Zilei Internaționale a Muzicii și le-a mulțumit pentru susținere în realizarea proiectelor de profil realizate de municipalitate. „Avem șanse de a realiza lucruri fenomenale grației implicării Dumneavoastră. Vă chem și în continuare să desfășurăm împreună proiecte de valoare, care pot să intre și în istoria culturii naționale", a mai spus Valentina Volontir.  

Maestrul Constantin Rusnac, Secretar General al Comisiei Naționale pentru UNESCO, a făcut o retrospectivă în istoria muzicii universale, remarcând că, încă din antichitate, acest gen de artă a jucat un rol deosebit în societate: educativ și chiar de medicament. „Muzica întotdeauna a fost pusă în capul mesei ca o componentă importantă a educației artistice, care educă omul, prin intermediul frumosului, alături de celelalte arte.

Evenimentul a fost întregit de evoluția Orchestrei Municipale de Cameră „Camerata Chișinău" și de solistele: Natalia Dragoș, Lilia Șolomei și Taisia Caraman.