Cetățenii cu venituri mici sunt îndemnați să depună cereri pentru compensații la plata agentului termic până la 28 noiembrie 2024
Primăria Municipiului Chișinău informează că joi în capitală și-a început lucrările Forumul Social Urban Chișinău 2023. Proiectul este o inițiativă a APL Chișinău și are drept scop preluarea celor mai bune practici europene, de a consolida experiențele și eforturile pentru dezvoltarea capitalei și sporirea beneficiilor pentru comunitatea locală, în conformitate cu scopul principal al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, de a nu lăsa pe nimeni în urmă.
Agenda Forumului Social Urban Chișinău abordează diverse tematici:
Cartografierea serviciilor sociale din municipiul Chișinău;
Oraș al coeziunii și bunăstării;
Oraș al oportunităților;
Oraș creativ;
Oraș al generațiilor;
Oraș sigur;
Oraș sănătos;
Oraș incluziv;
Oraș care învață;
Oraș eficient energetic.
Forumul a fost deschis de Primarul General, Ion Ceban, care a reiterat importanța evenimentului, pentru a crește calitatea serviciilor sociale și educaționale implementate în Chișinău, astfel ca minorii ajunși în stradă să beneficieze de ajutor, oamenii aflați în situații de dificultate să aibă susținere din partea statului, persoanele în etate să beneficieze de o viață activă și în siguranță, iar fiecare membru al comunității să aibă acces la servicii sociale de calitate și de un trai decent la el acasă.
În context, edilul a făcut referire la cele 3 crize cu care s-a confruntat municipalitatea pe parcursul ultimilor ani: criza pandemică, cea a refugiaților și cea energetică, fenomene care au necesitat acțiuni prompte din partea autorităților, care nu erau pregătite pentru asemenea evenimente. Cu toate acestea, Primăria Chișinău a făcut față situației, reușind totodată să dezvolte și noi oportunități.
Astfel, au fost create noi servicii în diverse domenii, au fost construite și create noi spații educaționale, sociale, de sănătate, au fost renovate clădiri, achiziționate echipamente performante, reabilitate spații publice și accesibile pentru toți cetățenii.
„Vom extrage din comunicările experților la Forum cele mai importante recomandări, pentru realizarea agendei sociale 2030 în municipiul Chișinău. Aici vom discuta cele mai bune practici, vrem să vedem cum orașul poate deveni mai bun, din toate punctele de vedere, cum poate compila aspectul de infrastructură cu serviciile de calitate pentru cetățeni. Trebuie să ne aliniem la orașele care implementează proiecte durabile de eficiență energetică, să atragem cât mai multe proiecte și investiții în acest sens.
Primăria Municipiului Chișinău, în calitatea sa de autoritate publică locală, are responsabilitatea de a cunoaște și anticipa necesitățile locuitorilor săi și tindem să oferim servicii care satisfac întru totul aceste necesități”, a mai menționat Ion Ceban.
La Forumul Social 2023 participă peste 60 de speakeri din 30 de orașe ale lumii, care vin să-și împărtășească ideile și bunele practici.
În sală sunt prezenți cei mai buni experți locali în domeniul social, în sănătate, protecția copilului și educație, iar alături se află și specialiștii din municipiu care gestionează domeniile enunțate la modul practic și fac ca lucrurile să se schimbe spre bine.
Reuniunea este prevăzută pentru zilele de 04 - 06 mai a. c., și se desfășoară la „Radisson Blu Convention Center”. Primele 2 zile ale evenimentului sunt organizate în 13 paneluri tematice. În cea de-a 3-a zi a Forumului, participanții vor efectua vizite de documentare în cadrul instituțiilor din oraș care prestează servicii sociale.