Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Eveniment festiv dedicat Zilei Profesionale a Lucrătorului din Învățământ, organizat de Primăria Municipiului Chișinău (VIDEO)

   1012

Primăria Municipiului Chișinău a organizat sâmbătă la Palatul Național „Nicolae Sulac”, un eveniment festiv dedicat Zilei Profesionale a Lucrătorului din Învățământ.

Cele cca 2000 de locuri din sală au fost ocupate de reprezentanții colectivelor instituțiilor educaționale din capitală și din suburbii, iar în calitate de oaspeți de onoare ai evenimentului au fost Primarul General, Ion Ceban, viceprimarul pe domeniul social, Angela Cutasevici, vicedirectorul Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, rectorii instituțiilor de învățământ superior din Chișinău etc.

Edilul capitalei a mulțumit profesorilor, învățătorilor și educatorilor, pentru activitatea lor zi de zi, plină de abnegație și dăruire, pentru educarea tinerelor generații. „Am înțeles că de multe din sfaturile date cândva de dirigintă, dar și de alți profesori, mă ghidez și acum. Dumneavoastră sunteți creatori de destine, iar noi, discipolii reprezentăm oglinda măiestriei dascălilor noștri. Pentru că ceea ce este bun vine de la Dumneavoastră!”

Ion Ceban a mai ținut să menționeze că domeniul educațional reprezintă o prioritate pentru administrația publică locală Chișinău, astfel, an de an, alocațiile bugetare pentru sfera socială sunt în creștere. Iar în ultimii 3 ani, a fost alocate finanțări substanțiale pentru modernizarea infrastructurii din școli și grădinițe, atât pentru unitățile din oraș, cât și cele din suburbii, pentru ca atât elevii cât și dascălii lor să beneficieze de condiții mai bune în sălile de clasă sau în grupele de grădiniță. Totodată, Primăria susține pedagogii, atât cadrele tinere, cât și persoanele în etate. Pentru tinerii specialiști sunt oferite ajutoare pentru plata chiriei, iar veteranii profesiei beneficiază de ajutor material cu ocazia Zilei Pedagogului și Ziua Persoanelor în Etate.

Mai mult, au crescut alocațiile pentru acoperirea cheltuielilor aferente salarizării cadrelor didactice pentru clasele cu profil, iar în premieră, în acest an au fost alocați 35 de milioane de lei pentru salarizarea pedagogilor care activează în grupele cu program prelungit.

La rândul său, viceprimarul Angela Cutasevici, a ținut să remarce că pedagogii din municipiul Chișinău sunt cei mai buni din întreaga republică, pentru că discipolii lor obțin cele mai mari reușite la învățătură. „Sunt mândră că fac parte din această echipă frumoasă. Sănătate și recunoștință din partea noastră, a părinților și a discipolilor”, a menționat Angela Cutasevici.

În context, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a ținută mulțumească managerilor de instituții preșcolare, grație cărora, în ultimii 3 ani s-a reușit deschiderea a peste 130 de grupe noi în grădinițe. De asemenea, responsabilul DGETS a mulțumit managerilor instituțiilor de învățământ secundar, cu aportul cărora, în acești ani, s-a reușit termoizolarea clădirilor pentru peste 50 de instituții, iar alte proiecte de acest gen vor fi derulate în continuare. „În municipiul Chișinău avem cele mai bune cadrele didactice. Am toată încrederea, că în pofida oricăror crize, care au fost sau care vor fi, noi vom face față tuturor provocărilor”, a mai declarat Andrei Pavaloi.

În cadrul ceremoniei oficiale dedicată Zilei Profesorilor au fost oferite premiile din cadrul concursurilor „Pedagogul Anului 2022”, etapa municipală și „Diriginte, drag părinte”. Premiile au fost oferite la trei categorii: educatori, învățători și profesori. Educatorul anului 2022 a fost desemnată Alla Vlasova, educator, grad didactic unu, IET nr. 89; Învățătorul anului 2022- Diana Carauș, Instituţia Publică Şcoala-Grădiniță nr. 152 „Pas cu Pas”; Profesorul anului 2022 - Elena Vorotneac, profesioară de limba și literatura română, Liceul Teoretic „V. Alecsandri”; „Dirigintele anului”- treapta primară, Eugenia Pînzărean - Gimnaziul cu profil teatral „I. Luca Caragiale”; „Dirigintele anului”- treapta gimnazială, Olga Semeșco - IPLT „Anton Cehov”; „Dirigintele anului”- treapta liceală, Anastasia Gosic - IPLT „Principesa Natalia Dadiani”.

Laureații au primit drept recompensă diplome de onoare și premii bănești. De asemenea, toate cele 330 de colective didactice ale instituţiilor educaţionale din municipiul Chişinău au beneficiat de diplome de excelenţă cu ocazia Zilei Pedagogului.