Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 25 noiembrie 2024
Primăria Municipiului Chișinău informează că ediția a III-a a Festivalului „Te salut, Chișinău”, dedicată aniversării a 587-a de la prima atestare documentară a orașului a fost întregită luni, 17 iulie, de un șir de evenimente culturale, precum: lansări de carte, recitaluri de poezie de muzică, expoziții de pictură și proiecții de filme. În Scuarul „Mihai Eminescu”, chișinăuienii au vizitat expoziția de pictură a artistei Iraida Ciobanu, cu lucrări ce reprezintă locuri inedite din Chișinău.
Tot în Scuar a avut loc și lansarea cărții „Chișinău prin morile timpului. Eseu de imagologie literară”, în două volume ale autoarei Aliona Grati.
Primul volum reprezintă orașul Chișinău de la începuturi până la 1944, iar în cel de-al doilea este descrisă perioada sovietică și postsovietică a capitalei.
Lucrarea reprezintă un studiu amplu despre felul cum a era văzut orașul Chișinău în scrierile din străinătate și din impresiile vizitatorilor de peste hotare care au fost în trecere sau au locuit o vreme în capitală, iar la plecare și-au fixat impresiile în jurnalele lor.
Programul cultural a continuat cu un recital de muzică folk interpretată de Georgeta Voinovan, Silvia Grigore, Ruslan Ciotu, Aliona Leșanu, Ion Razza, Victor Buruianăm Andrei Cărăuș și cu evoluția actorilor Teatrului Național Mihai Eminescu.
Spre seară a avut loc lansarea filmului documentar „Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” în universul Chișinăului”, care prezintă contribuţia instituţiei la viața culturală și intelectuală a urbei. Orașul Chișinău s-a transformat, la fel și Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a suferit mai multe metamorfoze, menținând angajamentul de a fi o resursă publică de cunoaștere, accesibilă pentru toți orășenii prin colecțiile sale, dar și proiectele de cercetare despre Chișinău.
Totodată, au fost proiectate pelicule documentare din noul serial de filme „CHIȘINĂU prin Morile Timpului. Mituri și legende urbane”.