Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Municipiului Chișinău informează că marți, 12 martie 2024, ora 14:00, va avea loc inaugurarea expoziției și masă rotundă cu genericul „Renaștere Medicală în Basarabia: Toma Ciorbă și evoluția Sistemului Medical la răscrucea secolelor XIX-XX”, dedicat activității remarcabile a medicului basarabean Toma Ciorbă. Evenimentul se va desfășura în Sala Panoramică a Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău - Turnul de apă.
Organizatori: Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău, sub egida Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, în colaborare cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și cu Agenția Națională a Arhivelor.
TOMA CIORBĂ (1864-1936) a fost ilustru medic umanist din Basarabia, născut în Chișinău. Absolvent al facultății de medicină a Universității „Sfântul Vladimir” din Kiev. În 1893 a început să lucreze în calitate de medic-sanitar la Chișinău. A fost Inițiatorul construcției şi al proiectului Spitalului de boli infecțioase, inaugurat în 1896, pe care l-a condus mai bine de 30 ani.
Era prima instituție medicală specializată din Basarabia. Toma Ciorbă conducea spitalul şi totodată lucra ca ordinator, bacteriolog, curator al tinerilor lucrători medicali. A fost pionierul implementării vaccinului antivariolic, produs autohton, vaccinării antivariolică obligatorie a populației, utilizării seroterapiei în tratamentul bolnavilor de difterie.
Drept omagiu, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” îi poartă numele, iar lângă acesta este instalată o placă comemorativă.
Pe marginea subiectului „Renaștere Medicală în Basarabia: Toma Ciorbă și evoluția Sistemului medical la răscrucea secolelor XIX-XX”, în cadrul mesei rotunde, cu comunicări vor participa: Sergiu VASILIȚA, director IMSP SCBI „Toma Ciorbă”; Tiberiu HOLBAN, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar; Gheorghe PLĂCINTĂ, doctor habilitat în științe medicale, conferențiar universitar; Valetina POTÎNG-RAȘCOV, medic infecționist, asistent universitar; Victor PÎNTEA, doctor habilitat în științe medicale, conferențiar universitar; Aurelia FELEA, doctor în istorie; șefa Direcției activități științifice Agenția Națională a Arhivelor.
În cadrul expoziției vor fi prezentate documente, fotografii și alte vestigii relevante pentru activitatea remarcabilă a medicului Toma Ciorbă, precum și a activității Spitalului Clinic de Boli Infecțioase cu același nume.
Perioada expoziției: 12 – 30 martie 2024.