Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Municipiului Chișinău informează că miercuri a fost lansat oficial Incubatorul Municipal de Afaceri, care reprezintă locul unde întreprinderile nou-înregistrate pot obține sprijin managerial, servicii de asistență și suport consultativ, pentru a le spori șansa de creștere și durata de supraviețuire. Incubatorul este amplasat pe str. Mihai Viteazul, 2.
La evenimentul festiv au participat responsabili municipali, în frunte cu Primarul General, Ion Ceban, reprezentanți ai UNICEF Moldova, UN WOMEN Moldova, ai mediului de afaceri și celui academic și alți parteneri de dezvoltare.
Edilul capitalei a declarat că prin acest proiect, municipalitatea vine să creeze oportunități pentru tinerii din capitală, aici, acasă, de a-și deschide afaceri.
Ion Ceban a specificat că în perioada premergătoare lansării Incubatorului au parvenit peste 1000 de solicitări la modulele de instruire, iar acest lucru ar trebuie să devină o parte componentă a programului. Oportunitățile de finanțare sunt diferite, iar incubatorul va fi o platformă binevenită.
„Ne dorim ca acest spațiu să devină prietenos tinerilor, iar noi ne gândim și asupra unor alte modele mai extinse. Lucrăm și la un concept de cercetare și dezvoltare cu un spațiu mai mare în Chișinău. Vrem să găsim, de exemplu, soluții de intervenții pe zonele economice libere și pe relocații de business, inclusiv în contextul la ceea ce se întâmplă în est”, a mai menționat Ion Ceban.
Incubatorul Municipal de Afaceri deschide noi oportunități de business pentru tinerii din municipiu, dar și pentru migranți și refugiați, și va deveni o punte de comunicare între întreprinderile mici și mijlocii și administrația locală. Pentru început, instituția, cu o suprafață de peste 200 de metri pătrați, va putea găzdui până la 30 de rezidenți.
Potrivit programului, beneficiarii incubatorului pot fi viitorii antreprenori, care au între 18 și 40 de ani, cu viza de reședință în Chișinău și doresc să deschidă o afacere sau să dețină o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău de cel mult 12 luni. Rezidenții pot fi și lucrătorii migranți cu vârsta de până la 40 ani și refugiații care au între 18 și 40 de ani și care au creat un parteneriat cu un tânăr rezident, care are viza de reședință în municipiul Chișinău și doresc să deschidă o afacere sau dețin o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău de cel mult 12 luni.
Incubatorului Municipal de Afaceri a fost creat cu suportul UN Woman și UNICEF MOLDOVA, iar activitatea acestuia va fi coordonată de Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (CMDA) în calitate de instituție responsabilă de implementarea Programului Municipal „STARTUP pentru TINERI ȘI MIGRANȚI” și politicii municipalității pentru creșterea și dezvoltarea antreprenoriatului în municipiul Chișinău.
Pentru crearea Incubatorului Municipal de Afaceri a fost luată în considerare experiența internațională pozitivă de constituire și gestionare a proiectelor similare, care pe parcursul activității lor au obținut rezultate tangibile, devenind impactul pozitiv al acestor subiecți în economiile locale.
La etapa actuală, Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a finisat implementarea componentei „Instruire antreprenorială” din cadrul Programului Municipal „STARTUP pentru TINERI ȘI MIGRANȚI”. Astfel, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare (America House), au fost organizate 29 de sesiuni de instruire antreprenorială, pentru peste 1300 de solicitanți dintre care efectiv s-au prezentat la instruiri 545 de beneficiari.
Conform planului de implementare, pentru perioadă imediat următoare este prevăzută lansarea componentei „Finanțare proiectelor investiționale” din cadrul Programului Municipal „STARTUP pentru TINERI ȘI MIGRANȚI”, fapt ce va permite potențialilor rezidenți să depună proiecte investiționale în cadrul apelului și să devină rezidenți ai Incubatorului Municipal de Afaceri.