Cetățenii cu venituri mici sunt îndemnați să depună cereri pentru compensații la plata agentului termic până la 28 noiembrie 2024
Astăzi, în incinta Primăriei Municipiului Chișinău a fost inaugurată expoziția de artă „Copiii pentru Pace”, cu peste o mie de desene și compoziții din hârtie, realizate de elevii de la școlile din capitală și suburbii.
La deschiderea oficială a evenimentului a participat conducerea Primăriei, reprezentanți ai ambasadelor acreditate la Chișinău și ai organizațiilor internaționale, agenți economici, profesori și elevi etc. Asistența a ținut un moment de reculegere în memoria celor care au murit în război.
Totodată, Corul de copii „Vocile Primăverii” de la LT „Ion Creangă” a interpretat câteva cântece cu mesaje de pace și de primăvară.
Edilul capitalei a mulțumit misiunilor diplomatice și celorlalți oaspeți pentru ajutorul acordat APL Chișinău în gestionarea crizei refugiaților, timp de un an de la începutul războiului din Ucraina. Ion Ceban a spus că prin lucrările lor, copiii au redat ceea ce se întâmplă acum în regiune, la granița cu Republica Moldova. „Noi, adulții, vrem să-i protejăm pe cei mici de realitatea cruntă de acum, dar ei înșiși văd aceste lucruri. În același timp, situația este cumulată cu speranța că totul se va sfârși, că va fi pace. Durerea cetățenilor din Ucraina ne-a marcat pe fiecare, dar împreună cu angajații Primăriei, ai preturilor de sector, direcțiilor, cu cei 600 de tineri voluntari, am făcut față situației fără precedent”, a menționat Primarul General.
În context, viceprimarul Angela Cutasevici a remarcat că expoziția din incinta Primăriei exprimă atât durere, cât și speranță că lucrurile se pot schimba spre bine. Oficialul și-a amintit de primele zile de sosire a refugiaților la Chișinău, când angajații municipali: de la Primărie, Direcția generală asistență medicală și socială, Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului, Direcția educație, tineret și sport și voluntarii s-au mobilizat în timp util, pentru a-i ajuta pe cei care au fugit din calea războiului. „Primele contacte cu refugiații le-am avut noi și i-am ajutat. Ulterior au venit și alte ajutoare”, a specificat viceprimarul.
La un an de război, peste 680 de mii de cetățeni din Ucraina au intrat în Republica Moldova, mulți dintre care au decis să se stabilească aici, iar alții doar au tranzitat țara noastră. Cea mai mare presiune a fost în Chișinău, acolo unde ajungeau și ajung cei mai mulți refugiați. Până acum, peste 16 000 de persoane au fost plasate în centrele municipale. De asemenea, prin intermediul Centrului Patria Lukoil au fost oferite peste 100 de mii de pachete cu ajutor umanitar și produse alimentare. Până acum, 1500 de elevi refugiați au fost înscriși în școlile din municipiul Chișinău, iar 800 de copii – în grădinițe. Peste 2200 de tineri ucraineni beneficiază de programele Centrului Municipal de Tineret Chișinău.
Totodată, informăm că în zilele de 23 și 24 februarie 2023, de la ora 18:00, câteva edificii reprezentative din capitală: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău (Turnul de Apă), Porțile Sfinte (Arcul de Triumf), un șir de obiective electrice din Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” și de pe Aleea din bd. Grigore Vieru vor fi iluminate în culorile drapelului Ucrainei, în semn de solidaritate cu vecinii noștri ucraineni.