Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Municipiului Chișinău, prin intermediul Centrului Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a lansat joi procesul de aplicare la Programul municipal de educație antreprenorială, Programul Municipal - Pilot „Startup pentru Tineri și Migranți” și Incubatorul Municipal de Afaceri, pentru suportul tinerilor în lansarea propriilor afaceri.
Pentru asigurarea activităților planificate, Primăria Chișinău a alocat pentru acest an peste 18 milioane de lei.
Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că dezvoltarea politicilor municipale adresate tinerilor este de a le oferi posibilitatea de a-și desfășura afaceri aici, acasă și de a-și valorifica potențialul de care dispun în beneficiul lor, dar și a întregii comunități, în municipiul Chișinău sau pe teritoriul republicii.
Edilul capitalei și-a exprimat speranța că inițiativele de dezvoltare antreprenorială vor fi de succes, lucru ce va putea fi demonstrat în perioada imediat-următoare, prin interesul și implicarea tinerilor, dornici de a-și valorifica potențialul și cunoștințele acumulate până acum.
Fiecare program nou-lansat presupune următoarele activități:
➢ Programul municipal de educație antreprenorială și perioada de depunere a dosarelor (02.05 - 31.12.2024)
Scopul sesiunilor de pregătire antreprenorială constă în oferirea posibilității tinerilor de a-și dezvolta gândirea, abilitățile și cunoștințele antreprenoriale necesare pentru inițierea și gestionarea cu succes a propriilor afaceri.
➢ Programul Municipal - Pilot „Startup pentru Tineri și Migranți” și perioada de depunere a dosarelor (02.05 - 07.06.2024)
Scopul programului este de a stimula antreprenoriatul în rândul tinerilor și migranților din municipiul Chișinău, prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile și susținerea creării locurilor noi de muncă.
În cadrul componentei de finanțare a Programului, cu o contribuție de doar 30%, tinerii și migranții vor avea posibilitate să obțină suport financiar nerambursabil, de până la 200 mii lei, pentru realizarea proiectelor investiționale proprii.
➢ Incubatorul Municipal de Afaceri și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – până la epuizarea locurilor disponibile)
Scopul Programului de incubare reprezintă dezvoltarea companiilor rezidente din industrii culturale, creative și a sectorului tehnologii informaționale.
Incubatorul municipal de afaceri va asigura crearea infrastructurii necesare pentru a dezvolta afacerile în sectoarele nominalizate prin:
- Acordarea spațiilor fizice și virtuale pentru activitate;
- Acordarea suportului logistic și tehnic pentru tinerii aflați la etapa inițierii unui Start-up;
- Organizarea cursurilor de instruire și de mentorat;
- Asigurarea suportului informativ privitor la sursele de finanțare a afacerii, etc.
Primăria Chișinău își focusează eforturile spre promovarea și implementarea bunelor practici în procesul lansării și dezvoltării activităților antreprenoriale în rândul tinerilor din municipiul Chișinău.