Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipalitatea a inițiat proiectul de recultivare și închidere a gunoiștei temporare de deșeuri din sectorul Ciocana

   2256

Primăria municipiului Chișinău informează că operatorul municipal de salubrizare Î.M. Regia „Autosalubritate”, a semnat astăzi, 21 august 2024, un contract cu întreprinderea turcă GOL CEVRE TEKNOLOJILERI Ltd., liderul asocierii „JV WATT-GOL”, pentru executarea lucrărilor de recultivare și închidere a gunoiștei temporare de deșeuri din sectorul Ciocana al Capitalei.

Licitația s-a desfășurat pe platforma electronică de achiziții (ECEPP), a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar compania turcă a fost desemnată câștigătoarea pentru (LOT I). Valoarea totală a lucrărilor este de 3,8 milioane de euro și face parte din a faza a II-a a proiectului municipal „Deșeuri Solide Chișinău”.

Pentru Republica Moldova, acest proiect este o premieră, iar Primăria Chișinău stabilește un standard pentru gestionarea deșeurilor la nivel național, oferind un exemplu de bune practici pentru toate autoritățile din țară.

La evenimentul de parafare a contractului de realizare a proiectului au participat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, directorul interimar Î.M. Regia „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, și Natik Yesin, liderul asocierii „JV WATT-GOL”.

În context, Ilie Ceban și-a exprimat aprecierea pentru eforturile echipei Î.M. „Autosalubritate” în vederea inițierii acestui proiect important pentru oraș. Viceprimarul a menționat că după realizarea lucrărilor de recultivare și închidere a platformei de gunoi de la Ciocana vor respectate toate normele de mediu, care vor contribui la protejarea locuitorilor capitalei, eliminarea riscurilor ecologice și îmbunătățirea calității vieții în Municipiul Chișinău.

De asemenea, Igor Gîrlea, directorul interimar Î.M. Regia „Autosalubritate” a menționat că gunoiștea temporară prezenta un risc continuu pentru mediu și populație, iar obiectivul principal al proiectului este de a recultiva și închide gunoiștea conform standardelor europene pentru a preveni prejudiciile ecologice.

La rândul său, Natik Yesin, liderul asocierii „JV WATT-GOL”, câștigătoarea licitației pentru executarea lucrărilor, a subliniat importanța colaborării cu Municipiul Chișinăul, oferind asigurări că echipa sa va realiza activitățile necesare pentru finalizarea cu succes a acestui proiect important.

Conform contractului, „JV WATT-GOL” are la dispoziție un termen de 18 luni, din data semnării contractului, pentru a realiza următoarele lucrări:

- Reprofilarea depozitului de deșeuri pentru a asigura stabilitatea masei de deșeuri;

- Instalarea sistemului de colectare a levigatului cu rețea și rezervor nou de acumulare;

- Instalarea sistemului de colectare și ardere a biogazului, incluzând 28 de foraje verticale cu conducte perforate, strat de geotextil, strat filtrant, sistem de tratare a gazului și o faclă pentru arderea acestuia;

- Instalarea straturilor de acoperire a depozitului de deșeuri, incluzând strat geotextil, strat impermeabil din sol argilos sau strat geosintetic impermeabil, strat drenare de suprafață, strat acoperire din sol fertil și înverzire;

- Construirea drumului de acces și întreținere pe perimetrul depozitului;

- Construirea sistemului de colectare a apelor pluviale de suprafață pe perimetrul depozitului;

- Relocarea rețelei de canalizare pluvială existentă;

- Construirea și restabilirea rețelei de sonde pentru monitorizarea nivelului și calității apelor freatice subterane.

Toate aceste lucrări vor fi executate în conformitate cu prevederile Directivei Europene privind depozitele de deșeuri, asigurând astfel respectarea standardelor de mediu și de siguranță ale Uniunii Europene, precum și a legislației naționale.

La finalizarea lucrărilor, noua infrastructură va ocupa o suprafață de 5,9 hectare, amplasată pe terenul administrat de Î.M. Regia „Autosalubritate”.

Acest proiect amplu demonstrează angajamentul ferm al Primăriei Municipiului Chișinău de a îmbunătăți gestionarea deșeurilor și de a contribui la un mediu mai curat și mai sănătos pentru comunitate.

Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău” este cofinanțat de municipiul Chișinău și de instituții financiare internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P). Bugetul total al proiectului se ridică la aproape 26 de milioane de euro.