Atelier virtual privind rezultatele evaluării rezilienței la dezastre

https://new.chisinau.md/index.php/ro/atelier-virtual-privind-rezultatele-evaluarii-rezilientei-la-dezastre-20292_245341.html

Primăria municipiului Chișinău a organizat un atelier virtual privind rezultatele evaluării rezilienței la dezastre, prezidat de viceprimarul Angela Cutasevici.

În cadrul ședinței, viceprimarul de ramură, a menționat că grație suportului Biroului Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre (UNDRR), municipiul Chișinău va putea deveni un oraș rezilient, care va face față mai bine catastrofelor naturale și celor provocate de om, va putea proteja cetățenii, va putea absorbi impactul pericolelor economice, de mediu și sociale, va promova bunăstarea și o creștere incluzivă și durabilă.

Ca urmare a evaluării situației la nivel de municipiu, se prevede elaborarea unui plan de acțiuni pe termen mediu pentru îmbunătățirea rezilienței. Participanții la atelierul de lucru au convenit că documentul urmează să fie focusat pe acțiunile necesare în vederea redresării situației din sistemul medical, dar și cu includerea domeniilor conexe, care, de asemenea au avut de suferit în urma pandemiei, cum ar fi: educația, protecția socială și protecția copiilor.

După definitivarea și aprobarea planului respectiv, vor fi inițiate activitățile pentru elaborarea unei strategii pe termen lung, care să acopere toate domeniile relevante pentru reziliență, până în anul 2030.

Municipiul Chișinău este primul oraș din Republica Moldova care a aderat la inițiativa emblematică UNDRR - Îmbunătățirea rezilienței urbane până în 2030 și primul oraș care a utilizat scorecard-ul preliminar în materie de reziliență urbană la dezastre și addendum-ul privind reziliența sistemului de sănătate publică.

Scorecard-ul de reziliență urbană este un instrument care permite unui oraș să își evalueze reziliența la dezastre, să monitorizeze și să revizuiască progresele și provocările în implementarea Cadrului de la Sendai pentru reducerea riscurilor de dezastre pentru perioada 2015-2030. Totodată, rezultatele obținute pot fi utilizate pentru elaborarea unei strategii pe termen lung pentru reducerea riscurilor la dezastre și îmbunătățirea rezilienței.

Participarea Chișinăului la inițiativa Îmbunătățirea rezilienței urbane până în 2030 va facilita schimbul de cunoștințe între orașele participante și va servi un bun exemplu pentru alte localități urbane din țară și regiune. Astfel, Chișinăul își propune să joace un rol important în consolidarea cooperării regionale și dezvoltarea parteneriatelor inovatoare care vor îmbunătăți reziliența locală, dar și cea regională.

 

 

30.03.2021

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md