Ateliere de lucru privind validarea constatărilor preliminare identificate în cadrul Studiului de evaluare privind spațiile publice sigure și accesibile pentru femei și fete în mun. Chișinău. Elaborarea proiectului de program pentru mun. Chișinău

https://new.chisinau.md/index.php/ro/ateliere-de-lucru-privind-validarea-constatarilor-preliminare-identificate-in-20292_277920.html

În perioada 22-23 octombrie 2024, la Chișinău s-au desfășurat atelierele de lucru pentru validarea constatărilor preliminare ale Studiului de evaluare privind spațiile publice sigure și accesibile pentru femei și fete.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Inițiativei Globale UN Women „Orașe Sigure și Spații Publice Sigure”, având drept scop implicarea actorilor-cheie din domeniu în discutarea și validarea constatărilor preliminare, precum și elaborarea în mod participativ a unui Program municipal dedicat siguranței și accesibilității spațiilor publice pentru femei și fete în capitala Moldovei. UN Women are ca scop să identifice intervenții locale relevante și adaptate la dimensiunea de gen, pentru a aborda violența împotriva femeilor și fetelor (VFF)  în spațiile publice.

Inițiativa Globală „Orașe Sigure și Spații Publice Sigure” (Safe Cities and Safe Public Spaces) a fost lansată în ianuarie 2011 pentru a preveni și a răspunde diferitor forme de violență sexuală împotriva femeilor și fetelor în spațiile publice. În prezent aceasta se extinde în aproape 60 de orașe din 33 țări cu programe cuprinzătoare în diverse medii (urban, rural, online).

 Angela Cutasevici, Viceprimară a mun. Chișinău, a declarat că „Un oraș sigur și accesibil este esențial pentru bunăstarea tuturor locuitorilor, în special pentru femei și fete.”

La finalul anului 2023, municipiul Chișinău a devenit primul oraș-membru din Moldova care participă la Inițiativa Globală a UN Women.

Dominika Stojanoska, Reprezentantă de țară UN Women Moldova, a afirmat: „Este esențial să ne asigurăm că planificarea urbană ia în considerare siguranța și accesibilitatea tuturor. Nu putem permite ca femeile și fetele să evite anumite locuri din cauza fricii. Orașul trebuie să fie un spațiu în care ele să se simtă în siguranță și libere să se miște fără restricții.”

Jacek Kasprzyk, Adjunctul șefului misiunii  Ambasadei Poloniei la Chișinău, a subliniat: „Violența împotriva femeilor și fetelor în spațiile publice este o problemă gravă. Trebuie să acționăm urgent și constant pentru a crea spații publice sigure și accesibile.”

Prezentarea Inițiativei Globale UN Women a fost susținută de Laura Capobianco, Consilieră de politici, VFF UN Women, care a oferit o privire de ansamblu asupra programelor implementate în orașe din întreaga lume. Ea a menționat că „Prin această inițiativă ne propunem să punem capăt violenței împotriva femeilor și să încurajăm participarea activă a acestora în diverse domenii.”

Atelierele au inclus și o prezentare a constatărilor preliminare ale Studiului de evaluare și validarea acestora cu participanții/-tele atelierelor. Printre constatările Studiului de evaluare s-a evidențiat faptul că populația, adesea, nu intervine atunci când o femeie sau o fată este hărțuită sexual sau experimentează alte forme de violență în bază de gen în spațiile publice. Inacțiunea comunității poate fi influențată de faptul că nu știu cum să intervină în siguranță sau din cauza stereotipurilor și prejudecăților de gen, plasând vina pentru astfel de violențe pe femei. Totodată, societatea tinde să nu recunoască violența pe bază de gen în spațiile publice ca o problemă gravă.

Participanții/-tele au lucrat în grupuri pe subiecte precum: măsurile de siguranță în spațiile publice, accesibilitatea infrastructurii și implicarea comunităților în proiectarea spațiilor publice sigure și incluzive pentru femei și fete, inclusiv din grupurile subreprezentate.

Recomandările din cadrul acestor ateliere vor fi luate în considerare în procesul de dezvoltare a Programului municipal privind spațiile publice sigure și accesibile pentru femei și fete. Programul  își propune să creeze un oraș în care acestea  să se bucure de un nivel sporit de siguranță, confort și mobilitate, fără teama de a deveni victimele diverselor tipuri de violență sexuală în spațiile publice.

25.10.2024

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md