Primăria municipiului Chişinău a organizat astăzi un miting de comemorare a victimelor represiunilor sovietice, din 6 iulie 1949. Acţiunea s-a desfăşurat în Scuarul Gării Feroviare din Chişinău, locul de unde acum 62 de ani peste 11 mii de familii, sau peste 41 mii de persoane, au fost deportate în Siberia şi Kazahstan.
La manifestare au fost prezenţi deputaţi, membri ai cabinetului de miniştri, funcţionari ai Primăriei capitalei, consilieri municipali, istorici, foşti deportaţi etc. Asistenţa a păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor represiunilor staliniste, iar vorbitorii au condamnat teroarea la care au fost supuşi conaţionalii noştri, prin deportările familiilor întregi în Siberia şi Kazahstan şi ţinerea bărbaţilor în lagărele de concentrare.
În discursul său, primarul general Dorin Chirtoacă a menţionat că ziua de 6 iulie este una tragică pentru neamul nostru şi că acest adevăr trebuie spus. „Să nu tragi nişte învăţăminte în urma ororilor care s-au produs în 1941 şi 1949, înseamnă să nu ai minimă răspundere pentru viitorul acestui pământ şi pentru viitorul poporului nostru", a declarat Dorin Chirtoacă.
În aceeaşi ordine de idei, edilul capitalei a subliniat că administraţia municipală va fi prezentă de fiecare dată la evenimentele organizate cu prilejul comemorării victimelor deportărilor şi de condamnare a regimului comunist totalitar. „Sunt convins că va veni un timp, când regimul comunist, ca şi regimul fascist, va fi condamnat. Şi atunci ne vom putea organiza şi trăi viaţa în alte condiţii. Pentru aceasta merită să venim aici şi să cinstim memoria celor care au fost deportaţi".
Pe parcursul zilei de 6 iulie, Primăria Chişinău a arborat în bernă drapelul de stat de pe clădirea instituţiei.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău