Conferința NONA Chișinău 2024: Promovarea unui nou model de guvernare pentru dezvoltarea durabilă în regiunea Dunării

https://new.chisinau.md/index.php/ro/conferinta-nona-chisinau-2024-promovarea-unui-nou-model-de-20292_276951.html

Primăria Municipiului Chișinău, în calitate de partener al proiectului NONA, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Interreg Danube Region, organizează timp de două zile: 18-19 iunie 2024, Conferința NONA Chișinău (New gOvernance for New spAces), prin intermediul Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare.

Forul reunește experți din Bulgaria, România, Slovenia, Serbia, Austria, Ucraina și Moldova - parteneri de proiect NONA (Interreg Danube Region), pentru a discuta progresele și provocările în implementarea obiectivelor acestuia.

Proiectul NONA își propune să stimuleze dezvoltarea unui nou model de guvernare multinivel pentru integrarea investițiilor verzi în dezvoltarea teritorială sustenabilă în regiunea Dunării și reutilizarea zonelor postindustriale degradate.

La deschiderea Conferinței au participat: Primarul General, Ion Ceban, viceprimarii capitalei, arhitectul-șef al orașului, Svetlana Dogotaru,  reprezentanți ai municipalității și parteneri ai proiectului.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că prin participare activă în proiectele INTERREG, municipalitatea contribuie la îmbunătățirea peisajului urban și cel socio-economic, precum și la creșterea coeziunii colective a regiunii.

„Până în prezent, APL Chișinău a finalizat cu succes două proiecte INTERREG: AGORA și ARCHEODANUBE, iar acum suntem parte în patru proiecte. Suntem bucuroși să fim parte a echipei NONA, pentru a beneficia de facilitățile proiectului”, a mai spus edilul.

Participanții Conferinței au fost familiarizați cu progresul metodologiei Proiectului, printr-o prezentare cu utilizarea GIS. Discuțiile s-au concentrat pe aplicarea metodologiei în planificarea acțiunilor-pilot, iar cei prezenți au colaborat în grupuri pentru elaborarea planurilor necesare implementării.  

Totodată, a fost desfășurată o vizită de lucru la obiectivul selectat pentru proiectul-pilot, Moara Roșie, monument de arhitectură, inclus în Registrul monumentelor, pentru familiarizarea experților cu situația de pe teren.

Conferința va continua și miercuri 19 iunie 2024, cu sesiuni axate pe definirea pașilor următori și consolidarea strategiilor de implementare.

Prin cooperarea funcțională a autorităților publice, a societății civile și a sectorului privat, cu investiții și financiar, modelul va conduce la îmbunătățirea capacităților orașelor și regiunilor pentru inițierea și implementarea investițiilor în practici de utilizare mai responsabilă a terenurilor. În cadrul Proiectului, la Chișinău urmează a fi valorificat monumentul de Arhitectură Moara Roșie.

18.06.2024

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md