Implementarea primei etape a proiectului-pilot de tichetare electronică în transportul public de pasageri

https://new.chisinau.md/index.php/ro/implementarea-primei-etape-a-proiectului-pilot-de-tichetare-electronica-in-trans-20292_245289.html

 

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi a fost lansată prima etapă a proiectilui-pilot de tichetare electronică în unitățile de transport public din capitală. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Parcului nr.1 de troleibuze, iar noua modalitate de achitare va fi testată timp de 6 luni, în parteneriat cu 2 operatori de plăți electronice. 

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că după inițierea parteneriatului de colaborare intre municipalitate, Moldova Agroindbank și compania Mastercard, activitățile au dat roade. Astfel, în cadrul proiectului, sistemul de taxare electronică în transportul public va fi testat în 110 unități de troleibuze și autobuze de pe 5 rute municipale. 

„Mulțumesc tuturor celor care au depus eforturi pentru ca acest proiect să fie implementat. Ne dorim ca în această perioadă de 6 luni, cât va dura proiectul pilot, care este gratuit, să obținem rezultate bune, iar locuitorii să simtă beneficiile acestui proces de schimbare, iar în final transportul public municipal să aibă sistem de achitare electronică. Sper ca cetățenilor să le placă acest proiect”, declarat edilul capitalei.

La rândul său, Yuri Bathin, vicediretor MasterCard pentru Ukraina și Moldova, a ținut să precizeze că compania pe care o reprezintă lucrează de mai mulți ani la asemenea proiecte, iar aceste modalități de plată sunt cele mai simple si eficiente forme de achitare în transport fară contact direct. Achitarile se fac ușor și în siguranță. Yuri Bathin s-a arătat convins ca această modalitate de plată va fi utilizată primordial de cetățenii și oaspeții Chișinăului.

De celaltă parte, Aliona Stratan, prim-vicepreședinte al Moldova Agroindbank a declarat că prin acest proiect instituția financiară își propune să aducă confort, rapiditate și siguranță pentru locuitori capitalei. MAIB și-a propuns dezvoltarea continuă a sistemelor de plăți, iar acest proiect este unul strategic pentru bancă și reprezintă un produs destinat exclusiv cetățenilor.

Rutele de troleibuze: nr. 10, 22 și 30 și autobuze nr. 2 și 5 sunt echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăţilor fără numerar.  

Călătorii din transportul public pot achita cu cardul, iar in lipsa cardului, taxatorul va face operațiunile cu cardul său pe care îl deține, va lua banii și va oferi cecul celor care călătoresc cu transportul public.

Terminalele de plată acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless.

În perspectivă, este preconizată echiparea transportului public inclusiv cu terminale staționare, care vor putea accepta plata pentru călătorie cu cardurile contactless și dispozitive dotate cu tehnologia NFC, fără participarea taxatorilor.

Cum se plătește călătoria în transportul public folosind un terminal?

Taxatorii vor avea terminale de plată şi vor ajuta pasagerii să utilizeze noul serviciu.

Pentru a plăti taxa pentru călătorie fără numerar este suficient:

1.     Să apropiaţi cardul de plată contactless, smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC de ecranul terminalului;

2.     După confirmarea plății, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card;

3.     După finalizarea plății, terminalul emite un semnal sonor și va imprima o chitanţă cu informații despre preţul, data și ora călătoriei.

E de menționat că, nu se percep comisioane suplimentare de la pasageri în cazul plății fără numerar pentru călătorie. Preţul rămâne neschimbat: 2 lei pentru o călătorie cu troleibuzul și 3 lei pentru o călătorie cu autobuzul.

 

16.03.2021

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md