Primăria municipiului Chișinău informează că în spitalele municipale va fi completat numărul de paturi pentru tratarea pacienților cu COVID-19, inclusiv copii, în contextul când numărul de infectări crește de la o săptămână la alta, iar cca 1/3 din îmbolnăviri sunt în municipiul Chișinău.
Luni, în cadrul ședinței operative săptămânale, Primarul General, Ion Ceban, a anunțat că Centrul „COVID-19 Chișinău" de la Moldexpo funcționează la capacitate maximă, spitalul fiind plin cu pacienți. Unitatea medicală a prevăzut spații de rezervă, însă aceste posibilități sunt pe termen scurt.
De asemenea, pe parcursul săptămânii curente, la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail" va fi sporit numărul de paturi pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus, până la 300 de unități, inclusiv 16 paturi în secția de terapie intensivă, acum fiind ocupate 180 de locuri din cele 210 existente.
Totodată, în condițiile când Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase Copii este plin cu pacienți minori, suspecți și confirmați cu COVID-19, edilul capitalei a dispus activarea secțiilor COVID și la SCM „V. Ignatenco", pentru 63 de paturi, dar deja jumătate din numărul de locuri cu acest profil sunt ocupate.
În context, Ion Ceban a ținut să remarce despre necesitatea menținerii unei coordonări permanente cu Ministerul Sănătății, vizavi de activarea graduală a spațiilor medicale, inclusiv în spitalele cu gestiune republicană.
„Considerăm că ministerul de profil trebuie să se implice mai activ prin protocoalele clinice actualizate - Asistența Medicală Primară în tratamentul pacienților la domiciliu, a celor cu forme ușoare și medii de boală. De asemenea, trebuie să fie mai eficient și triajul pacienților suspecți sau confirmați cu COVID, pentru a evita aglomerația din spitale", a precizat edilul.
APL Chișinău reiterează asupra faptului că cea mai eficientă metodă de evitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19 este vaccinarea.
Pentru imunizarea populației municipiului Chișinău sunt create condiții de profil în cele peste 70 de puncte de vaccinare din cadrul centrelor medicilor de familie, la Centrul Municipal de Vaccinare sau prin intermediul unităților mobile: troleibuz și autobuz, care circulă prin capitală și suburbii. De asemenea, statul pune la dispoziție vaccinuri de la diverși producători, iar lucrătorii medicali implicați în procesul de imunizare activează pe profilul respectiv de peste 6 luni, inclusiv în zilele de odihnă.