Instituirea grupului de lucru pentru prevenirea și combaterea fenomenului de corupție la nivel municipal

https://new.chisinau.md/index.php/ro/instituirea-grupului-de-lucru-pentru-prevenirea-si-combaterea-fenomenului-de-20292_240120.html

Primăria Chişinău informează că la nivelul administrației publice locale a fost instituit un grup de lucru în vederea coordonării acțiunilor de prevenire și combatere a fenomenului de corupție în cadrul subdiviziunilor municipale.  

Grupul de lucru este creat din reprezentanții instituțiilor administrației publice centrale și locale, sectorul asociativ, etc., în scopul elaborări unui set de documente, politici și programe pentru a oferi soluții de reglementare normativă și, după caz, legislativă, în vederea prevenirii și combaterii fenomenului de corupție la nivelul Primăriei Chișinău.

Printre acțiunile care urmează a fi implementate în perioada următoare sunt: elaborarea și semnarea Acordului de parteneriat între Primăria Chișinău și CNA; realizarea Planului de combatere a fenomenului de corupție pentru anul 2020; modificarea cadrului legislativ pe domenii de interes; elaborarea foii de parcurs privind activitatea grupului de lucru pentru combaterea fenomenului corupției din cadrul instituțiilor administrației municipale.

Declarații în acest sens au fost făcute vineri, de primarul general, Ion Ceban, în cadrul primei ședințe a grupului de lucru.

De asemenea, edilul capitalei a solicitat Agenției Naționale de Integritate luarea în vizor a Primăriei Chișinău, astfel ca pe parcursul anului curent, funcționarii din cadrul instituției să fie verificați în mod prioritar. 

„Studiile arată că Primăria Chișinău este una din cele mai corupte instituții de stat. Obiectivul nostru este de a diminua la maxim acest flagel prin digitalizarea serviciilor oferite cetățenilor. Acest lucru va reduce birocrația și corupția din administrația publică locală. Ne dorim ca primăria să devină o fabrică de servicii calitative și o instituție transparentă", a menționat primarul general, Ion Ceban.

 

În context, șeful interimar al Direcției generale prevenirea corupției din cadrul CNA, Ion Pruteanu a comunicat despre înregistrarea pe parcursul ultimilor doi ani, a unui număr sporit de sesizări, privind actele de corupție semnalate în cadrul instituțiilor de menire socială municipale (grădinițe, școli și spitale).

 

Totodată, reprezentanții CNA au propus eficientizarea liniilor telefonice și instituirea în cadrul APL a funcției de responsabil anticorupție, pentru gestionarea domeniului de prevenire și combatere a fenomenului la nivel instituțional, precum și conlucrarea cu organele de profil.

 

10.01.2020

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md