Stimaţi locuitori ai municipiului Chişinău,
Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova,
În această zi, acum 20 de ani, am revenit la adevăr. Acum 20 de ani, limba română şi alfabetul latin, componente esenţiale ale idealului nostru naţional, ale identităţii şi ale dăinuirii noastre, au devenit, prin lege, oficiale în Republica Moldova.
Revenirea la valorile spirituale ale neamului nostru a fost un deziderat, la care au râvnit pe parcursul a zeci de ani locuitorii acestui meleag. La 31 august 1989, ca urmare a primei Mari Adunări Naţionale din 27 august 1989, visul a devenit realitate. Atunci regimul comunist a fost zdruncinat din temelii şi a început procesul schimbărilor democratice în Republica Moldova.
Pentru acest ideal au luptat, inclusiv cu preţul vieţii, zeci, sute şi mii de oameni. Datoria noastră şi a generaţiilor viitoare este de a aduce un omagiu continuu celor care s-au jertfit pentru libertate. În memoria noastră vor rămâne veşnic vii numele luptătorilor pentru idealul naţional: Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Nicolae Costin, Gheorghe Ghimpu, Ion Dumeniuc, Lidia Istrati, Ion Vatamanu, precum şi ale tuturor celorlalţi care au pus întotdeauna interesul naţional mai presus de interesul personal.
Sărbătoarea de astăzi este meritul acestor oameni, dar reaşezarea lucrurilor la locul lor este un proces de durată care necesită implicarea întregii societăţi. A ne vorbi corect limba oficială este o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, indiferent de originea etnică.
Lupta pentru afirmarea limbii române continuă şi acum, la două decenii de la declararea ei drept limbă de stat. Copiii din stânga Nistrului parcurg zeci de kilometri în fiecare zi, numai ca să studieze în limba română. Este un exemplu demn de urmat.
Aspiraţiile pentru limba română şi alfabetul latin continuă prin dorinţa de integrare europeană, obiectiv asumat în mod clar de noi toţi. Realizarea acestui obiectiv va însemna şi împlinirea idealului nostru naţional.
Cu respect,
Dorin Chirtoacă
Primar general al municipiului Chişinău