Municipalitatea lansează apelul de selectare a rezidenților care doresc să dezvolte o afacere

https://new.chisinau.md/index.php/ro/municipalitatea-lanseaza-apelul-de-selectare-a-rezidentilor-care-doresc-20292_275987.html

Primăria Municipiului Chișinău vine cu instrumente noi în susținerea antreprenoriatului în anul 2024, în special se mizează pe tinerii care au idei de business ce necesită a fi definitivate. Primarul General, Ion Ceban, a prezentat detaliile Programului miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, în data de 25 martie, a.c., municipalitatea va lansa apelul de selecție a rezidenților care intenționează să dezvolte o afacere. Tot atunci va fi lansat și apelul de colectare a proiectelor investiționale în cadrul Programului „Start Up pentru tineri și migranți”.

În perioada 25 aprilie - 25 mai 2024 vor fi făcute deja totalurile, astfel încât persoanele selectate să primească suportul financiar din partea Primăriei Chișinău pentru aș-i implementa ideile de afaceri.

Granturile pentru inițierea afacerii vor fi acordate pentru beneficiarii din țară și de peste hotare. În acest scop, în buget au fost prevăzuți aproximativ 10 milioane de lei.

Municipalitatea este dispusă să acopere până la 70% din cifra inițială de afaceri, dar și costul dobânzilor pentru tinerii care au dezvoltat afaceri și au accesat credite de la bănci. Totodată, se propune și asigurarea consultanței necesare, pe bază permanentă, a instruirii și sprijinului pentru corectarea parametrilor.

Acest program este adresat inclusiv cetățenilor noștri aflați peste hotare. Această inițiativă a fost prezentată în cadrul Zilelor Chișinăului, desfășurate în străinătate, cum ar fi: România, Austria, Spania, Portugalia sau Italia.

Primarul de Chișinău a ținut să remarce că doar în UE sunt peste 200 de mii de descendenți temporari sau permanenți. „Avem nu doar obligația morală, dar și administrativă de a avea în vizor aceste persoane. Există o cerere tot mai mare pentru instruirea antreprenorială și noi vom ajuta tinerii de acasă, dar și cei de peste hotare, să beneficieze de aceste instruiri, care sunt acordate de Centrul Municipal pentru Dezvoltare Antreprenorială”, a remarcat Ion Ceban.

Până în prezent, au fost depuse peste 1300 de cereri/solicitări de instruiri, la 9 module, printre care: managementul afacerii, evidenţa contabilă pentru IMM-uri, marketing online sau drepturile şi obligaţiunile antreprenorului în raport cu instituţiile de control. Dintre aceştia, 545 de persoane au fost instruite.

APL Chișinău își propune în continuare să colaboreze cu tinerii care au idei şi vor să le dezvolte acasă, de aceea pe parcursul anului 2024 vor fi lansate instrumente noi. Printre acestea enunțăm: dezvoltarea unui concept de telemedicină pentru cei care doresc să beneficieze de o consultație medicală peste hotare, de la specialiștii din instituțiile medicale din Chișinău; organizarea unei Școli de Vară a Tânărului Antreprenor; extinderea rețelei de dezvoltare a antreprenoriatului (ca astfel de spații să existe în fiecare sector al urbei, la fel cum a fost în cazul Centrelor de Tineret.

Municipalitatea își propune să ofere cât mai multe oportunități tinerilor noștri, ca aceștia să învețe să-și dezvolte abilitățile pe zona antreprenorială aici, acasă.

Iar cei care sunt plecați și intenționează să revină, să susțină familiile lor, le va fi oferită această posibilitate. Acest proiect este unul inovativ pentru Moldova, pentru că spectrul de servicii pe care îl oferă nu există în nicio altă instituție din țară.

Primăria Chișinău aduce mulțumiri partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul oferit: UN WOMEN, GIZ, UNICEF, STARTUP MOLDOVA, CCI MOLDOVA, AMERICA HOUSE CHIȘINĂU, FINEDU, ASEM, USM.

21.02.2024

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md