Primăria municipiului Chișinău informează că din 20 aprilie, curent, va fi operațional Proiectul „Educație Online”, destinat învățământului preuniversitar (clasele primare, gimnazale și liceale). Platforma virtuală va conține materialul didactic care urma a fi predat până la sfârșitul anului de studii 2019-2020, conform curriculumului aprobat. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul general, Ion Ceban.
Noua platformă va dispune de o bibliotecă digitală, creată în scopul asigurării procesului de învățare la distanță pentru elevi, în perioada situației de criză, generată de pandemia COVID-19.
Biblioteca digitală va conține circa 4000 de lecții înregistrate, pentru elevii claselor I - XII, la 15 discipline, inclusiv profil real/ profil umanist. Cursurile înregistrare, vor fi disponibile în limbile română și rusă.
Potrivit edilului, ralizarea acestui proiect a fost posibilă prin implicarea Direcției generale educație, tineret și sport a municipiul Chișinău, cu sprijinul partenerilor, care au elaborat un mecanism eficient și rapid, de creare și înregistrare a lecțiilor în format video . „La elaborarea orelor de curs, participă 150 de profesori din capitală, care sunt instruiți și ghidați de mai multe echipe de experți, coordonatori, operatori etc.", a menționat Ion Ceban.
Totodată, materialele educaționale în format video vor fi transmise prin intermediul canalelor de televiziune cu acoperire națională, pentru a putea asigura accesul cursurilor către un număr cât mai mare de elevi.
Estimativ, 331 000 de elevi din instituțiile de învățământ public vor avea acces la programul școlar, elaborat în format virtual, precum și 9 874 de copii cu dificultăți de învățare și dizabilități, care la fel, vor putea urma programul educațional de la distanță. De asemenea, aproximativ 27 400 de profesori din cadrul sistemului educațional general vor putea recomanda copiilor noua metodă de studii.
Proiectul Educație Online este implementat de Primăria municipiului Chișinău și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul Fundației „Soros Moldova”, Universitatea Tehnică a Moldovei, Emisiunea „EduTalk”, „Crunchyroll”, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Academia de Inovare și Schimbare prin Educație.