Primarul general, Ion Ceban, a atenționat responsabilii de procesul de depunere a cererilor pentru compensații la plata agentului termic în sezonul 2020-2021, să nu solicite acte suplimentare dacă persoana/familia a beneficiat de ajutorul respectiv și în anul precedent, iar informația respectivă să fie verificată în registrele electronice, de către angajații preturilor.
Subiectul a fost abordat de edilul capitalei în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.
„Dacă mai aud la vreo pretură că oamenii sunt purtați pe drumuri, măcar pentru un singur certificat, vor fi aplicate penalizări. Depun cereri doar beneficiarii noi, care sunt câteva sute, iar noi acordăm ajutoare pentru zeci de mii de familii", a subliniat edilul în cadrul ședinței operative săptămânale.
În context, e de menționat că listele cu cca 7 mii de beneficiari de compensații, perfectate de comisiile de profil, au fost transmise săptămâna trecută către SA „Termoelectrica" și alți operatorii de servicii, pentru efectuarea calculelor respective, iar săptămâna curentă, procesul dat va continua și mai intens.
La rândul său, Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA), a informat că săptămâna trecută n-au fost sesizări despre solicitarea actelor suplimentare, pentru că procesul respectiv este asigurat de funcționarii de la preturi. În continuare, dacă vor fi potențiali beneficiari care întrunesc condițiile Regulamentului, iar preturile vor informa până la data de 25 a fiecărei luni, respectiv, DGLCA va comunica datele către operatorii de servicii, pentru perfectarea documentelor pentru plată.
Beneficiarii noi de compensații la plata agentului termic, pentru sezonul rece 2020-2021, vor depune o solicitare la pretura de sector/la primăria din oraș/comună (pentru suburbii), pentru ca ulterior datele să fie verificate în sistemul integrat.
Amintim că beneficiari ai compensaţiilor pentru serviciile comunale și resursele energetice, în mărime de 40% din costul facturii, sunt familiile a căror venituri pe ultimele 12 luni sunt mai mici de 3000 lei / lună pentru fiecare persoană, precum și familiile tinere (cu vârsta de până la 35 de ani), cu venituri mediu global lunar de până la 5000 de lei.
Odată cu posibilitatea accesării bazelor de date integrate, municipalitatea va putea depista și persoanele rău-intenționate, care solicită înlesniri, declarându-se sărace, deși dețin în proprietate mai multe locuințe. În acest context, APL Chișinău îndeamnă cetățenii să solicite ajutoare, doar dacă corespund cerințelor stabilite de Regulament.
În sezonul termic precedent au fost acordate compensații pentru plata agentului termic la peste 21 mii de familii cu venituri mici.