Reacţia Primăriei Chişinău referitor la taxa pentru salubrizare, ca urmare a declaraţiilor consilierilor din fracţiunea PAS

https://new.chisinau.md/index.php/ro/reactia-primariei-chisinau-referitor-la-taxa-pentru-salubrizare-ca-20292_274242.html

Primăria Municipiului Chișinău vine cu anumite precizări referitor la taxa de salubrizare, ca urmare a declaraţiilor de astăzi a consilierilor municipali din fracţiunea PAS.

Taxa enunţată constituie 10 lei pe lună şi a fost aprobată de către consilierii municipali acum 2 ani.

Totodată, precizăm că această iniţiativă a fost amânată pentru acest an, din cauza tergiversărilor la nivel central. Nu cunoaștem dacă situația creată este din cauza problemelor tehnice sau din rea intenție.

Expedierea avizelor de plată de către anumite persoane de vârstă pensionară se datorează unei erori generate de ASP-CTIF, autoritate centrală. Aici se fac rectificări în regim manual, totodată se discută cu reprezentanţii Centrului de Tehnologii Informaţionale în Finanţe (CTIF).

Primarul General, Ion Ceban, a amintit că Guvernarea PAS a majorat facturile la utilităţi, achitate de cetăţeni, până la 4, 7, 10 mii de lei pe lună la gaz, a majorat costul la energia electrică cu mii de lei, agentul termic, iar multe alte contracte au fost semnate dubios de către PAS sub paravanul „secretelor de stat” și „secretelor comerciale”.

„Toate acțiunile cu tribuna în fața Primăriei sunt tot mai frecvente, deoarece ei au intrat deja în campania electorală.

Reprezentanţii PAS cunosc faptul că chiar și o potenţială aprobare în CMC a unei noi decizii în această privință va fi ilegală și nu va putea fi pusă în aplicare, având în vedere că parametrii bugetari sunt aprobați și nu pot fi modificaţi la această etapă.

Nu există niciun mecanism legal de restituire a sumelor achitate sau alt mecanism care să poată fi pus în aplicare pentru a nu achita. Chișinăul este în prezent una din cele mai salubre capitale europene”, a conchis Ion Ceban.

Cheltuielile serviciilor municipale pentru salubrizare constituie peste 300 milioane lei anual: întreţinerea spatiilor verzi, întreţinerea drumurilor şi podurilor, deszăpezire, curățarea rețelelor pluviale, intervenția IMPSL-urilor în sectoare, etc., iar din achitarea plății pentru salubrizare și altele care sunt achitate, s-ar acumula suma de circa 50 de milioane de lei pe an.

Această taxă este aplicată în multe localități din Republica Moldova, iar în unele unităţi administrativ-teritoriale ajunge chiar și la 144 lei pe an.

Doar în Chișinău sunt scutite de aceste plăți anumite categorii de persoane:
- Pensionarii pentru limita de vârstă;
- Persoanele cu dezabilități severe și accentuate;
- Persoanele cu dezabilități din copilărie;
- Persoanele cu dezabilități medii (participanți la acțiunile de luptele pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, participanți la acțiunile de luptă din Afganistan, participanți la lichidarea consecințelor Avariei de la Cernobîl);

- Copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Această taxă este stipulată în Codul Fiscal din anul 2014.

Taxa se achită o singură dată pe an și va fi direcționată exclusiv către următoarele tipuri de lucrări:
- Salubrizarea străzilor și a spațiilor publice;
- Instalarea coșurilor stradale;
- Golirea coșurilor stradale;
- Întreținerea mobilierului urban;
- Cositul în spațiile publice;
- Amenajarea spațiilor publice;
- Curățarea și defrișarea arborilor, precum și tratamentul fitosanitar prin stropiri;
- Deszăpezire
- Deservirea canalizărilor pluviale;
- Dezinfecție.

20.06.2023

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md