Boris Gâlca, șef-adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate (DGASS) a convocat joi în ședință responsabilii din cadrul instituțiilor medicale publice și private, implicați în procesul de vaccinare AntiCOVID-19 din capitală, pentru a fi informați despre gestionarea în continuare a activităților privind imunizarea.
Responsabilul DGASS a informat că vineri, sâmbătă și duminică (9-11 iulie a.c.), autobuzul utilizat drept punct de vaccinare antiCOVID se va afla pe strada pietonală Eugen Doga, unde în perioada menționată se va desfășura un festival gastronomic, cu participarea a mii de oameni. În schimb troleibuzul - punct de vaccinare se va deplasa conform graficului stabilit.
De asemenea, duminică, 11 iulie, a.c., toate punctele de imunizare împotriva COVID-19 din municipiul Chișinău vor activa în regim extins, în intervalul orelor 07:00 - 21:00. Astfel, toți cetățenii sunt îndemnați să meargă la vaccinare.
În context, precizăm că în incinta centrelor de profil, unde au fost deschise secții de votare pentru alegerile parlamentare anticipate, în ziua scrutinului, procesul de imunizare nu va avea loc.
La rândul său, reprezentantul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a informat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale depune în continuare eforturi pentru asigurarea cu loturi noi de vaccin de la diverși producători (Pfizer, Janssen, Sputnik etc., astfel că toți cetățenii au acces la imunizarea antiCOVID-19.
Expertul în sănătate publică a ținut să remarce că în prezent creează îngrijorare tulpina delta a COVID-19, care se răspândește repede, în special în rândul persoanelor neprotejate. Astfel, statele lumii revin la restricțiile de până la pandemie. „Acesta este un motiv-cheie pentru a promova vaccinarea", a subliniat Nicolae Furtună.
Specialistul a recomandat managerilor din sănătate să colaboreze unii cu alții, pentru a asigura imunizarea unui număr cât mai mare de cetățeni și pentru utilizarea stocurilor disponibile de vaccin. Totodată, centrele de profil din suburbii, ar trebui să aibă actorii lor în susținerea imunizării, inclusiv preoții.
E de menționat că în municipiul Chișinău sunt disponibile 70 de puncte de vaccinare, în cadrul centrelor medicilor de familie de pe teritoriul capitalei și din suburbii, prin intermediul celor 2 puncte mobile de vaccinare împotriva COVID-19, troleibuz și autobuz. Mai mult, sunt disponibile echipe mobile, care se pot deplasa la solicitare, la domiciliul persoanelor cu dizabilități sau a celor de vârstă înaintată pentru imunizare.