UNICEF și Primăria Chișinău au lansat acțiunea comună de dotare a 18 instituții preșcolare din suburbii cu seturi LEGO, Duplo și jucării cognitive

https://new.chisinau.md/index.php/ro/unicef-si-primaria-chisinau-au-lansat-actiunea-comuna-de-20292_274469.html

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Primăria Municipiului Chișinău au lansat acțiunea comună de dotare a 18 instituții preșcolare din suburbiile Capitalei cu seturi Lego, Duplo și jucării cognitive.

Maratonul a început la grădinițele nr. 24 și 144 din satul Colonița.

Acțiunea face parte din Programul UNICEF pentru educația timpurie a copilului și este concepută pentru a oferi în grădinițe o gamă largă de activități, cum ar fi desenatul, scrisul, povestitul, exprimarea emoțiilor și altele, ajutând copiii să dobândească calități de bază și să se dezvolte în timp ce se joacă.

Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, a salutat educatorii de la instituția preșcolară gazdă a evenimentului și le-a mulțumit pentru că practică una din cele mai nobile profesii, cresc și educă o generație nouă.

Edilul –șef a menționat că, în patru ani, Primăria Chișinău în comun cu UNICEF Moldova au implementat un șir de proiecte importante pentru copiii din municipiu, dar și pentru cei din familii de refugiați ucraineni.

„Mulțumesc mult UNICEF, inclusiv pentru extinderea inițiativei de echipare a instituțiilor preșcolare cu aceste materiale. Din start, proiectul a fost planificat în raza orașului, în special în grădinițele care au înmatriculat mai mulți copii refugiați din Ucraina. Datorită UNICEF, s-a acceptat și oferit suport pentru extinderea acțiunii și pentru suburbii. Aceste seturi sunt complexe și în același timp suficiente ca să ajungem cu bucurie la copii”, a mai spus Ion Ceban.

Primarul de Colonița, Angela Zaporojan, și-a exprimat recunoștința față de UNICEF și Primăria Chișinău pentru donație și a remarcat că investiția cea mai bună este în copii. Totodată, primarul de Colonița a mulțumit municipalității pentru renovarea totală a Grădiniței nr. 24. „Anterior, copiii se jucau, luau masa și dormeau într-o singură sală. După construcția anexei instituția dispune de mai mult spațiu, iar dormitoarele sunt aparte”, a menționat Angela Zaporojan.

Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a reiterat despre importanța educației timpurii și investițiile în dezvoltarea preșcolarilor de la grădinițele nr. 24 și nr. 144 din suburbia Colonița.

„Aceste inițiative își propun să promoveze dezvoltarea holistică a copiilor din Moldova și a copiilor din Ucraina, care sunt înmatriculați în grădinițele din țară. Seturile sunt concepute pentru a sprijini bunăstarea lor fizică, emoțională și mentală, asigurându-le o experiență educațională vastă și bogată. Este dovedit că învățarea prin joacă susține dezvoltarea abilităților esențiale de viață ale copiilor, le stimulează gândirea divergentă și le permite explorarea fără limite, oferindu-le un spațiu sigur pentru a-și exprima și gestiona emoțiile”, a declarat Maha Damaj.

Menționăm că UNICEF, cu suportul Fundației LEGO, a achiziționat 1107 seturi educaționale pentru a facilita integrarea copiilor refugiați din Ucraina în instituțiile preșcolare din țară și în spațiile prietenoase copiilor din cadrul centrelor de acomodare pentru refugiați.

Din acest lot, 844 seturi au fost alocate pentru 43 de instituții preșcolare din municipiul Chișinău, iar 263 seturi - pentru 18 instituții preșcolare din suburbiile Capitalei.

UNICEF și Primăria Municipiului Chișinău depun eforturi constante pentru realizarea acțiunilor care să sprijine educația timpurie a copiilor, precum și integrarea copiilor refugiați în sistemul educațional din țară.

21.07.2023

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md