Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Un alt proces de judecată între Primăria Chişinău şi SC „Electro-Plius” SRL (Ucraina)

   3291

Colegiul Economic al Curţii Supreme de Justiţie va relua, mâine, joi, 19 mai 2011, examinarea dosarului dintre SC „Electro-Plius" SRL (Ucraina) şi Primăria Chişinău, privind recunoaşterea şi încuviinţarea executării silite pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârii Judecătoriei Economice a oraşului Kiev, Ucraina, din 10.06.2005. Este vorba, de fapt, de încasarea silită din contul bugetului municipal Chişinău a sumei de 25 milioane lei.

Acest caz a început încă în anul 1997, când între Primăria municipiului Chişinău şi Banca Comercială „Investprivatbank" SA a fost semnat un contract de credit, în valoare de 10 milioane lei, pe un termen de 360 de zile, pentru acoperirea datoriilor unor întreprinderi municipale faţă de SA „Apă-Canal Chişinău". Mai târziu, Banca a solicitat prin intermediul instanţei de judecată recuperarea creditului, deşi din contul Primăriei Chişinău fuseseră deja încasate sursele financiare în acest sens. Potrivit datelor Direcţiei Generale Finanţe a Primăriei Chişinău, contractul respectiv a fost achitat integral până la data de 22.09.2000, fapt confirmat şi prin Raportul Băncii Naţionale a Moldovei privind controlul efectuat la BC „Investprivatbank" SA. În rezultat, la 25 martie 2004, Curtea Supremă de Justiţie, printr-o decizie irevocabilă şi definitivă, a respins acţiunea băncii.

Între timp, la 14.03.2002, între BC „Investprivatbank" SA şi Compania „Dewan International LTD" a fost încheiat un contract de cesiune de creanţe, prin care ultima obţine dreptul de creanţă asupra datoriilor pentru creditul oferit, de circa 7 milioane lei, precum şi achitarea dobânzii, penalităţii şi sancţiunilor pecuniare. Mai târziu, Compania „Dewan International LTD" cedează drepturile sale de creanţă Societăţii „Electro-Plius" SRL, din Ucraina.

În urma hotărârii Judecătoriei Economice a oraşului Kiev, Ucraina, la 11.12.2007 Curtea de Apel Economică a Republicii Moldova respinge cererea privind recunoaşterea şi dispunerea executării silite a hotărârii judecătoreşti străine. Încheierea a fost menţinută de către Colegiul economic al Curţii Supreme de Justiţie, prin decizia din 25.12.2008. După care, la data de 27.01.2010, Colegiul economic al Curţii Supreme de Justiţie, în componenţa judecătorilor Ion Muruianu, Vasile Ignat şi Vasile Cherdevară, admite cererea de revizuire înaintată de către „Electro-Plius" SRL, invocând motive absolut neîntemeiate.

De menţionat că în cererea de chemare în judecată, cât şi procurile eliberate reprezentanţilor SC „Electro-Plius" SRL, adresa juridică a firmei este indicată în or. Kiev, str. Alexandr Matrosov, 33A, Ucraina. Însă toate citaţiile expediate pe această adresă sunt returnate, menţionânde-se că destinatarul nu poate fi identificat. Acest fapt pune la îndoială existenţa şi solvabilitatea reclamantului. Presupunerile sunt confirmate şi de reprezentanţii Întreprinderii de Stat ucrainene „Energoatom", potrivit cărora „Electro-Plius" ar fi o firmă fantomă, implicată în multiple scheme financiare criminale. Deşi Primăria Chişinău a solicitat instanţei să oblige reclamantul să prezente actele de constituire a întreprinderii, cererea Primăriei a fost respinsă.

Menţionăm că anterior „Electro-Plius" SRL, prin intermediul altui proces judiciar intentat împotriva ÎM „Regia Transport Electric Chişinău", în condiţii similare, a obţinut câştig de cauză în instanţele naţionale şi a încasat din contul întreprinderii municipale peste 9 milioane lei. Pentru moment, procedura de executare, adică încasarea altor circa 6 milioane lei, a fost amânată pe un termen de un an.  

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău