Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ziua Mondială a Refugiaților, marcată la Chișinău

   1053

Sute de refugiați și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au marcat duminică Ziua Mondială a Refugiaților în Parcul Alunelul din Chișinău, care s-a transformat într-o „Casă Mare”, o casă tradițională moldovenească care-i găzduiește pe toți.

Refugiații, împreună cu reprezentanții societății civile au întâmpinat oaspeții cu diverse activități: ateliere de gătit și de meșteșuguri, lecții de bachata, meciuri de fotbal, plantare de arbori, spectacole interactive pentru copii etc.

Prezentă la eveniment, Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău, a mulțumit organizațiilor neguvernamentale pentru efortul acordat în gestionarea eficientă a crizei refugiaților, după declanșarea războiului din Ucraina.

„În fiecare an, la 20 iunie, comunitatea internațională marchează Ziua Mondială a Refugiaţilor. Datele oficiale ne arată că de la începutul războiului din țara vecină, 1,4 milioane de refugiați ucraineni au intrat în Republica Moldova. În continuare, rămân pe teritoriul țării peste 110 mii de persoane refugiate din Ucraina. Mulți dintre cei rămași aleg să trăiască în municipiul Chișinău, Capitala oferindu-le mai multe oportunități de dezvoltare și integrare socială. Misiunea noastră, în calitate de autorități locale, este să oferim fiecărui refugiat pace și siguranță. Muncim pentru dezvoltarea infrastructurii școlare ca fiecare copil refugiat din Ucraina să beneficieze de dreptul la educație. Am lansat programul municipal „Startup pentru Tineri și Migranți”, care le oferă persoanelor refugiate posibilitatea lansării unei afaceri. Integrarea socială și economică a fiecărui refugiat este prioritatea noastră”, a spus viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici.

An de an, la 20 iunie, toate statele lumii celebrează tăria și curajul celor care au fost forțați să își părăsească țara de origine, fugind din calea conflictelor sau persecuțiilor.

Aderând în anul 2001 la Convenţia ONU privind statutul refugiaţilor, Republica Moldova și-a asumat obligaţia de a proteja persoanele care au decis să se refugieze în ţara noastră. 

În prezent, în Republica Moldova aproape 50 de mii de refugiați ucraineni au statut de protecție temporară. Dintre aceștia, peste 27 de mii de refugiați sunt în municipiul Chișinău.