Aprobarea noilor tarife pentru serviciul de apă și canalizare nu soluționează problema SA „Apă-Canal Chișinău”

https://new.chisinau.md/ro/aprobarea-noilor-tarife-pentru-serviciul-de-apa-si-canalizare-20292_272819.html

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat miercuri noi tarife pentru prestarea serviciului public de apă și canalizare în municipiul Chișinău pentru anul 2023.

Astfel noul tarif la apă și canalizare va fi de 15,30 lei/m³ pentru consumatorii casnici și de 24,46 lei/m³ pentru consumatorii non casnici.

Tarifele nou aprobate vor intra în vigoare din data publicării hotărârii ANRE în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a calificat decizia ANRE drept una păguboasă, care nu soluționează problema existentă a furnizorului de apă și canalizare. Potrivit edilului, aprobarea noului tarif a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase care ar duce la falimentul operatorilor, lucru confirmat chiar de specialiști.

„În prezent, juriștii APL Chișinău analizează hotărârea ANRE, iar decizia luată o vom comunica ulterior. Cert este că și cu aceste ajustări, deficitul SA „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023, cu toate optimizările posibile realizate, ajunge la 300 de milioane de lei.

Facturile mari la toate serviciile, care au fost majorate de câteva ori, nu permit dezvoltarea întreprinderii, dar favorizează acumularea de datorii. Totodată, tergiversarea ajustării tarifelor reale la apă și canalizare duc la apariția unor riscuri majore ca orașul să rămână fără apă”, a mai spus Ion Ceban.

În luna noiembrie 2022, SA „Apă-Canal Chișinău” a solicitat sprijinul Guvernului și al Comisiei pentru Situații Excepționale, de a identifica mijloace financiare în vederea acoperirii datoriei pentru energia electrică și evitarea riscului deconectării acesteia, pentru a asigura aprovizionarea orașului cu servicii de apă și canalizare.

La finele lunii decembrie 2022, SA „Apă-Canal Chișinău” a depus o solicitare la ANRE de aprobare a modificărilor la tarifele pentru apă și canalizare.

În prezent, Compania „Premier Energy” a deconectat de la energia electrică 8 puncte ale furnizorului de apă și canalizare.

11.01.2023

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md