Bucureşti, România

https://new.chisinau.md/ro/bucuresti-romania-20777_271071.html

Bucureşti este capitala României.

Este cel mai populat oraș și cel mai important centru industrial și comercial al țării. 

În 1862 devine capitala Principatelor Unite.  De atunci a suferit schimbări continue, devenind centrul scenei artistice, culturale și mass-media românești. Arhitectura elegantă și atmosfera sa urbană i-au adus în Belle Époque supranumele de „Micul Paris". Numărul populației face din București al șaselea oraș ca populație din Uniunea Europeană.

Din punct de vedere economic, București este orașul cel mai prosper din România, și este unul dintre principalele centre industriale și noduri de transport din Europa de Est. Orașul are facilități pentru convenții, instituții de învățământ, zone culturale, centre comerciale, și zone de agrement.

Orașul este administrat de Primăria Municipiului București, are același nivel administrativ ca și județele României și este împărțit în șase sectoare, fiecare administrat de câte o Primărie de sector.

Cooperarea cu municipiul Chișinău

Primii pași, care au stat la baza relațiilor dintre București și Chișinău, au fost făcuți în 1991, prin semnarea unui protocol privind cooperarea culturală, care a fost reușit prin oferirea, de către Primăria Capitalei, a unei subvenții sub formă de donații treptate de bunuri culturale, precum și organizarea de proiecte în acest domeniu cultural și schimburi culturale periodice.  

Acord de înfrățire între municipiul Chișinău, Republica Moldova și municipiul București, România a fost semnată la 4 noiembrie 1999 la București, România de către domnul Viorel Lis, Primarul General al municipiului București și domnul Serafim Urechean, Primarul General al municipiului Chișinău.

Prin semnarea Acordului de înfrățire, se confirmă existența relațiilor reciproce și ideea promovării schimbului de informații, cunoștințe și experiență în domeniul administrației locale, educației, culturii, sprijinului și încurajării legăturilor dintre agenții economici din București și Chișinău este confirmată, precum și contribuția substanțială la materializarea tuturor tipurilor de colaborare:

  • Semnarea unui nou program de cooperare între municipiile Chișinău și București în 2018 a prevăzut aprofundarea cooperării în domeniile: transport, educație, cultură și turism;
  • În cadrul Programului de cooperare dintre Chișinău și București, două autobuze au fost donate de Primăria Municipiului București;
  • Semnarea protocolului de primire a donației de carte - 2000 de exemplare total, din partea Bibliotecii Metropolitane M. Sadoveanu, din București;
  • Lansarea Programului de lectură a Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu, «Chișinăul citește», care a ajuns la cea de-a 15-a ediție;
  • Schimbul cultural permanent cu diversele instituții culturale din București;
  • Una din străzile principale din centrul orașului Chișinău poartă numele capitalei României, București;
  • De-a lungul perioadei de colaborare, au fost adresate scrisori de invitație la diferite evenimente și scrisori de felicitare în diferite ocazii.

Administrația Sectorului 1 a Municipiului București a acordat ajutor sub formă de Grant în valoare de 920.423,18 Euro, aprobat pentru Chișinău, pentru finanțarea proiectului „Reconstrucția scărilor de granit" din municipiul Chișinău, parte a proiectului „Reconstrucția lacului de acumulare „Valea Morilor". Proiectul a fost finalizat cu succes și inaugurat în septembrie 2019.

 

16.10.2019

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md