Primăria Municipiului Chișinău informează că în contextul Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului, marcată anual pe 2 aprilie, în scopul creșterii gradului de conștientizare a acestei patologii în întreaga lume, astăzi, de la ora 15:00 la 16:00, elevii Școlii Auxiliare Nr. 6, împreună cu părinții și profesorii lor, vor desfășura o Campanie de informare a locuitorilor capitalei despre copiii cu autism, la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei - Sfânta Amintire”, din strada Miron Costin, sectorul Râșcani. Oricine se poate alătura evenimentului.
Anul 2024 la Chișinău a fost declarat anul egalității de șanse.
Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 1 din 100 de copii suferă de autism.
Aceste persoane sunt parte a comunității noastre și necesită sprijinul nostru.
În prezent, în municipiul Chișinău există patru centre municipale de zi, unde sunt oferite GRATUIT servicii specializate pentru copiii cu autism.
Prin intermediul Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, municipalitatea a dezvoltat următoarele servicii:
➢ Centrul de zi pentru copii cu boli rare și autism „Fluturele Albastru”; str. Braniștii, nr. 5/6, tel. 067775867;
➢ Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități „Casa Speranței”; str. Constantin Vârnav, nr. 1, tel. 067214388;
➢ Centrul de recuperare activă și reintegrare socială a copiilor și tinerilor cu handicap fizic „Traian”; str. Bd. Traian, nr. 23/1 tel. 067214386;
➢ Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități „Atenție”; str. Ioan Botezătorul, nr. 1, tel. 067701490.
Serviciile presupun asistență individualizată copiilor cu dezabilități, inclusiv cu autism, în scopul îmbunătățirii calității vieții și conduitei sociale ale acestora, în funcție de necesitățile lor, care includ: asistență socială, psihologică, logopedică și kinetoterapeutică.
„Fluturele Albastru” este Centrul de zi, GRATUIT, care vine în sprijinul copiilor cu asemenea probleme.
Serviciul a fost instituit în 2023, prin decizia Consiliului Municipal Chișinău și a fost creat datorită parteneriatului dintre Asociația „Copiii Ploii” și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, ca parte a Proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația „Soros”, Moldova, în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis.
În cadrul instituției activează specialiști de profil, care desfășoară servicii sociale specializate individuale și de grup, în dependență de vârsta, posibilitățile și necesitățile beneficiarilor: activități ocupaționale, distractive, culturale; dezvoltarea deprinderilor de viață; kinetoterapie; terapie canină; logoterapie; terapie comportamentală; suport informativ, psihologic și asistență.
În prezent, în acest centru se află 26 de copii cu autism care beneficiază de programe dedicate lor.
În evidența DGPDC se află, în prezent, circa 350 de copii cu autism.
Șansele de recuperare cresc semnificativ atunci când terapia începe de la o vârstă fragedă.