Municipalitatea și Poliția îndeamnă chișinăuienii și oaspeții capitalei să fie vigilenți în perioada sărbătorilor pascale, în contextul amplificării fenomenului de pungășie, în transportul public. Îndemnul este parte a campaniei de sensibilizare și informare a opiniei publice, cu genericul „Alege siguranța, hoții nu își schimbă meseria!", lansată de forțele de ordine în preajma sărbătorilor, când în transportul public se atestă un flux sporit de călători.
Astfel, poliția atenționează că hoții de buzunare operează în unitățile de transport când sunt atestate aglomerații. Prin urmare, cetățenii sunt îndemnați să fie vigilenți atunci când călătoresc cu troleibuzul, autobuzul sau microbuzul.
Potrivit poliției, hoții de buzunare operează de obicei în grupuri, pentru a distrage atenția victimei, după care aceștia sustrag bunurile de valoare. De asemenea, călătorii ar trebui să acorde o atenție deosebită așa-numitelor „ciocănitori de ferestre", care distrag atenția victimelor bătând din exterior asupra mijloacelor de transport în comun, timp în care alții sustrag lucrurile personale ale călătorilor.
De la începutul anului 2022 în municipiul Chișinău s-au înregistrat 207 infracțiuni de pungășie (furturi din buzunare), în comparație cu 91 infracțiuni atestate în anul 2021.
În acest sens, astăzi, Poliția Capitalei împreună cu Primăria mun. Chișinău a dat startul acțiunii de informare și sensibilizare a cetățenilor, cu genericul „Alege siguranța, hoții nu își schimbă meseria!". Acțiunea va fi desfășurată în perioada 21.04-03.05.2022, unde Poliția alături cu reprezentanții APL vor informa cetățenii despre pericolul existent și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a preveni potențiale victime a hoților de buzunare.
Poliția vine cu unele sugestii pentru cetățeni, în vederea protejării bunurilor personale când se află în spații publice:
- Hoții de buzunare pot fi recunoscuți după privirea lor tipică de căutare: ei evită contactul vizual direct cu victima și caută mai degrabă prada;
- Țineți mereu banii, cecurile, card-urile de credit în buzunarele interioare separate, sigilate, cât mai aproape de corp;
- Purtați gențile de mână și de umăr închise pe partea din față a corpului sau puneți-le sub braț;
- Folosiți o husă pentru gât, o husă pentru curea, o curea pentru bani sau o poșetă legată de o curea;
- Nu așezați portofelul în partea de sus a genții, a coșului de cumpărături, ci purtați-le cât mai aproape de corp;
- Nu agățați poșetele pe spătarul scaunelor și nu le lăsați nesupravegheate în restaurante sau magazine (chiar și atunci când mergeți în camera de probă);
- Aveți grijă la obiectele personale de valoare și la geanta, în special în locurile aglomerate.