Ceremonia oficială de finalizare a Proiectului „Dezvoltarea competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi” (VIDEO)

https://new.chisinau.md/ro/ceremonia-oficiala-de-finalizare-a-proiectului-dezvoltarea-competentelor-ecologi-20292_247256.html

Primăria Municipiului Chișinău informează că vineri s-a desfășurat ceremonia oficială de finalizare a Proiectului „Dezvoltarea competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi”.

Inițiativa a fost implementată în premieră în instituțiile de învățământ din capitală, în perioada: octombrie 2021- mai 2022. Reprezentanții a 22 de instituții publice de învățământ care au implementat proiecte de ecologizare „Școala Orașului verde” au fost premiate. La concurs au aplicat 64 de instituții din capitală.

Prezent la eveniment, Primarul general, Ion Ceban, a mulțumit tuturor actorilor implicați în acest proiect, care contribuie la schimbarea propriu-zisă a Chișinăului, în oraș verde, ecologic.

În context, edilul a ținut să menționeze că APL desfășoară mai multe proiecte, care contribuie la un trai mai sănătos în municipiul Chișinău, inclusiv Strategia de dezvoltare durabilă a teritoriului, Strategia „Oraș Verde”, Proiectul Managementul Deșeurilor, Studiul de fezabilitate asupra râului Bâc etc. Primarul a chemat cetățenii să depună eforturi în comun cu autoritățile publice, pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a mediului în comunitatea noastră.

La rândul său, Liudmila Stihi, consilier Proiect „Promovarea învățământului profesional-tehnic pentru o economie verde” al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, a mulțumit celor implicați, pentru eforturile de a implementa acest proiect ambițios, dar și complex. „Acum aveți calea deschisă și pentru alte inițiative frumoase, atât pentru instituțiile de învățământ, pentru elevi, pentru părinți, cât și pentru municipiu. Apreciem că instituțiile de învățământ au aplicat cu proiecte inovatoare, cu impact de durată pentru comunitate. Echipele de implementare pot fi mentori care vor asigura transferul de cunoștințe pentru alte instituții de învățământ din țară”, a mai spus reprezentantul GIZ.

În cadrul evenimentului au fost prezentate realizările Proiectului „Dezvoltarea competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi”. De asemenea, a avut loc premierea instituțiilor de învățământ implementatoare a proiectelor de ecologizare a școlilor publice din municipiul Chișinău „Școala Orașului Verde”.

Proiectul „Dezvoltarea Competențelor Ecologice pentru Ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și Promovarea Învățământului Dual pentru elevi”, implementat în premieră în instituţiile de învăţământ din capitală în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022 - a ajuns la final.

Rezultatele obținute în cadrul Proiectului:

• Circa 5 000 de cadre didactice și manageriale din instituțiile de învățământ primar și secundar, extrașcolar și special, publice din municipiul Chișinău, au fost încadrați în procesul de formare și instruire; • 400 de cadre didactice au fost certificate ca formatori în domeniul ecologizării şcolilor; • Circa 50 000 de elevi din școli beneficiare ale proiectului au fost implicați în activități de ecologizare;

• Peste 5 000 de elevi din instituțiile de învăţământ secundare ciclul I și II, extrașcolare și speciale din municipiul Chișinău și alți tineri interesați, care au participat la Târgul pentru elevi „Testează-ți meseria” - Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, au desfășurat activități de instruire/ practică /informare privind meseriile orientate spre o economie verde;

• Centrul municipal de instruire pentru copiii și adolescenții, care necesită condiții speciale de educație, a fost dotat cu tehnică de învățare pentru instruirea celor 60 de elevi care frecventează instituția de învățământ la specialităţile: îngrijitor bolnavi la domiciliu, cusător, cizmar, tencuitor. Pentru a deschide o nouă specialitate solicitată de foarte mulți elevi, „Operator la calculatoare”, au fost achiziționate 15 computere.

• 160 de instituții de învățământ general municipale implicate în activități de promovare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Proiectul „Dezvoltarea competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi” a fost implementat de Direcția generală educație, tineret și sport, sub egida Primăriei Municipiului Chișinău. Activitățile au fost derulate cu suportul Proiectului „Promovarea Învățământului Profesional-Tehnic pentru o Economie Verde”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu finanțare din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

20.05.2022

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md