Consiliul Municipal Chișinău a votat astăzi în ședință de îndată alocarea sumei de 33 milioane de lei din bugetul municipal pentru acoperirea costului lucrărilor capitale destinate reabilitării infrastructurii tehnico-edilitare aferente serviciului public de apă și de canalizare, suportate de S.A. „Apă - Canal Chișinău", în perioada anilor 2020-2021, în valoare de 33,7 milioane de lei.
Anatolie Lichii, director general interimar al SA „Apă-Canal Chișinău" a informat că în anii 2020-2021, din fondurile întreprinderii au fost reabilitate 7km de rețea (care a fost pozată între anii 1965-1985), având termenul de exploatare depășit de 2 sau chiar de 3 ori. Totodată, responsabilul a precizat că potrivit cadrului legal, finanțarea pentru reabilitarea rețelelor ține de competența delegatarului serviciului de apă și canalizare.
Pentru a îmbunătăți situația vizavi de starea rețelelor, în anul 2013 au fost contractate împrumuturi și granturi pentru finanțarea unui amplu Program de Investiții Prioritare, rambursarea împrumuturilor fiind pusă în sarcina SA „Apă-Canal Chișinău".
Consilierii municipali au venit cu critici către APL și către întreprinderea „Apă-Canal", vizavi de gestionarea economică a societății, menționând că odată cu contractarea împrumuturilor, în anul 2013, trebuia să fie modificat tariful pentru serviciile de apă și de canalizare. Pe de ală parte, edilii au declarat că acum, când republica se confruntă cu o criză energetică, creșterile de tarif pentru apă și canalizare ar fi o povară prea mare pentru cetățeni. Totodată, neachitarea ratelor creditului contractat din exterior ar conduce la diminuarea credibilității autorităților statului Republica Moldova față de finanțatorii internaționali: BERD și BEI. Astfel, proiectul de decizie a fost aprobat cu votul a 41 de consilieri, majoritatea celor prezenți în sală, cu excepția reprezentanților Partidului Politic ȘOR, care s-au abținut de la vot.
SA „Apă - Canal Chișinău deține în administrare 2000 km de rețele de apeduct și 1200 km de rețele de canalizare. Iar starea de amortizare a acestora este de peste 70%. Totodată, în baza contractelor de împrumut au fost reabilitați 120 km de rețele de apeduct și 7 km de rețea de canalizare.