Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu" desfășoară în zilele de 19-21 octombrie 2022, o conferință internațională cu prilejul celor 145 de ani de la fondarea instituției.
La eveniment participă reprezentanți ai municipalității, Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural, angajați ai bibliotecilor, reprezentanți ai mediului academic, oaspeți din străinătate etc.
Primarul General, Ion Ceban, a avut un cuvânt de salut în cadrul Conferinței, pentru angajații Bibliotecii „B. P. Hasdeu", dar și pentru cititorii din capitală, care trebuie să îndrăgească cărțile chiar din copilărie.
Edilul a ținut să remarce că bibliotecile au un rol important în dezvoltarea și educarea cetățenilor, prin promovarea culturii lecturii, încurajarea învățării continue și creșterea generațiilor inteligente.
În context, Ion Ceban a mulțumit celor peste 350 de bibliotecari dedicaţi, care activează în cadrul celor 27 de filiale ale rețelei municipale, amplasate în toate sectoarele orașului.
În prezent, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu" prestează în toate filialele sale cca 100 de servicii și peste 8 mii de activități culturale și sociale.
În 2022, instituția a înregistrat o creștere semnificativă a programelor și serviciilor de bază din întregul sistem de biblioteci.
În cadrul Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Chișinău 2030, document aprobat recent, care direcționează acțiunile pe termen scurt și lung de transformare sustenabilă a municipiului, biblioteca este încurajată să susțină crearea serviciilor inovative, a produselor creative și a managementului intern, orientându-și agenda spre dezvoltarea comunităților inteligente.
Biblioteca Municipală depune eforturi pentru dezvoltarea bibliotecii digitale, care va oferi utilizatorilor acces la conținutul electronic al cărților rare și vechi din colecția instituției.
Investițiile Primăriei Municipiului Chișinău în acest sens în ultimii 3 ani au fost de 1,4 milioane de lei, iar acest proiect va oferi o bază pentru dotarea cu tehnologii necesare valorificării conținuturilor de patrimoniu local - în special, pentru salvgardarea moștenirii culturale scrise, inclusiv prin cărți, manuscrise, tipărituri vechi și rare, documente de arhivă, alte documente de patrimoniu.
Fondul de carte al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu" include peste un milion de volume, care fac parte din patrimoniul local, inclusiv reviste, manuscrise, dar și alte documente audio-video. Numărul de titluri crește anual cu cca 20-30 de mii de exemplare.
Biblioteca continuă să urmeze o abordare complexă de achiziții, dezvoltând colecția de carte.
APL Chișinău alocă anual resurse financiare pentru achiziții de carte, ediții periodice, materiale electronice etc. destinate rețelei de biblioteci municipale, circa 2,8 milioane de lei, iar în anul viitor suma va fi majorată.
Totodată, cca 7,5 milioane de lei au fost investiți pentru proiecte de reparații curente, reabilitarea sistemului de încălzire sau a rețelelor inginerești, reparația acoperișurilor, schimbarea geamurilor și reabilitarea fațadelor bibliotecilor.