Conferință online în cadrul Proiectului AGORA „Experiența orașului Chișinău în perioada pandemică. Planuri de viitor”

https://new.chisinau.md/ro/conferinta-online-in-cadrul-proiectului-agora-experienta-orasului-chisinau-in-20292_246542.html

Primăria municipiului Chișinău a organizat luni o conferință online pe tema „Experiența orașului Chișinău în perioada pandemică. Planuri de viitor", în cadrul Proiectului AGORA- Advanced coGeneration Options for Reintegrating Local Assets, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului de Cooperare Transnațională pentru Regiunea Dunării, al 3-lea apel de proiecte.

La eveniment au participat viceprimarii Ilie Ceban și Angela Cutasevici, șefi de direcții municipale, alți funcționari ai Primăriei, experți din cadrul Proiectului AGORA precum și reprezentanți ai mediului academic.

Reuniunea a avut drept scop prezentarea experienței și provocările orașului Chișinău în perioada pandemică, precum și definirea împreună cu actorii și părțile interesate de regenerarea urbană a municipiului Chișinău, prioritățile orașului în contextul asigurării unui viitor prosper, sigur și durabil.

Viceprimarii municipiului Chișinău au prezentat experiența orașului și provocările impuse de perioada pandemică, când, potrivit edililor, mai multe priorități s-au schimbat, atât pentru administratorii capitalei, cât și pentru locuitori. În consecință, a fost necesară crearea de noi viziuni pentru adaptarea la condițiile actualei stări de lucruri, dar și proiecte în beneficiilor chișinăuienilor.

 Astfel, pentru respectarea distanțării sociale a fost necesară completarea serviciului public de transport cu noi unități și transportarea separată a elevilor. Pentru promovarea transportului alternativ a fost elaborat un plan de mobilitate urbană. Tot în perioada pandemică au fost reabilitate spațiile verzi și modernizate zonele de odihnă din oraș, în total cca 50 de locuri de recreere, pentru ca oamenii să aibă unde se odihni și petrece timpul. Mai mult, au fost realizate proiecte culturale, desfășurate în aceleași zone. Au fost amenajate noi spații pentru tratarea bolnavilor de COVID și au fost create instrumente de monitorizare a pacienților de către medici la distanță. Un alt proiect apărut în pandemie este platforma digitală de învățare „Educatieonline.md".

În altă ordine de idei, e de menționat că în cadrul APL Chișinău este în derulare digitalizarea proceselor de lucru, precum și sistemul „E-management", inițiative impulsionate de aceeași situație pandemică.

Svetlana Dohotaru, șefa Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, arhitect-șef al orașului, a ținut să remarce importanța conjugării eforturilor, colaborarea interinstituțională, cu atragerea mediului academic, a cercetătorilor și a experților în domeniul urbanismului, pentru a veni în ajutorul autorităților publice, în realizarea proiectelor de dezvoltare urbană sau de mobilitate.

Natalia Iachimov, lector la Universitatea Tehnică a Moldovei a menționat în prezentarea sa că orașele lumii au fost modelate de diferite stări de criză: incendii, pandemii, războaie etc., astfel că periodic se schimbă paradigmele pentru gestionarea spațiilor în care locuim. Potrivit reprezentantului UTM, specialiștii din diverse domenii, de rând cu autoritățile, trebuie să-și conjuge eforturile pentru a implementa noi standarde și noi modele de proiectare, pentru a spori reziliența orașului Chișinău.

Proiectul AGORA- Advanced coGeneration Options for Reintegrating Local Assets, început în 2019, al 3-lea apel de proiecte, are ca scop crearea unei agende de regenerare urbană prin eforturile comune ale tuturor celor 17 parteneri, din care face parte și Primăria Chișinău.

În cadrul Proiectului vor fi create instrumente specifice pentru fiecare din orașele partenere, pentru gestionarea problemelor vizavi de dezindustrializare. Proiectul va contribui la o utilizare mai eficientă a spațiilor neutilizate, subutilizate sau utilizate necorespunzător.

14.12.2021

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md