Conferinţa ştiinţifică „Chişinău-vatră de istorie şi civilizaţie milienară”

https://new.chisinau.md/ro/conferinta-stiintifica-chisinau-vatra-de-istorie-si-civilizatie-milienara-20292_238759.html

Astăzi la Chişinău a avut loc Conferinţa ştiinţifică cu tema „Chişinău - vatră de istorie şi civilizaţie milenară”. Evenimentul s-a desfăşurat la Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei şi a fost organizat de Primăria municipiului Chişinău, în parteneriat cu centrele universitare şi academice din Republica Moldova şi Ministerul Culturii.

 

Astăzi la Chişinău a avut loc Conferinţa ştiinţifică cu tema „Chişinău - vatră de istorie şi civilizaţie milenară". Evenimentul s-a desfăşurat la Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei şi a fost organizat de Primăria municipiului Chişinău, în parteneriat cu centrele universitare şi academice din Republica Moldova şi Ministerul Culturii.

În cadrul conferinţei au fost prezentate studii valoroase, semnate de cunoscuţi cercetători, printre care Nicon Zaporojan, arhitect emerit, Gheorghe Postică, doctor habilitat în istorie, precum si studii ale lui Ion Hîncu, regretat doctor în istorie ş.a., care ne demonstrează o istorie milenară a Chişinăului şi anume că în teritoriul unde astăzi este amplasată Biserica Mazarache, Cetăţuia Dacică cu Izvorul de sub Deal pot fi descoperite importante vestigii de viaţă umană din cele mai vechi timpuri, 12 - 7 mii de ani înainte de Hristos.

Prima atestare documentară a Chişinăului datează din 17 iulie 1436. În acelaşi context, primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă a menţionat că scopul Conferinţei este de a stabili concluzii unice ale cercetărilor ştiinţifice privind cele mai timpurii aşezări de pe teritoriul actual al Chişinăului.

La Conferinţă au participat oameni de ştiinţă, istorici, arheologi, arhitecţi, specialişti în domeniul protecţiei şi reabilitării oraşelor istorice. Comunicările prezentate în cadrul Conferinţei vor fi sistematizate şi coordonate de specialişti în domeniu pentru editare într-o culegere dedicată istoriei Chişinăului.

12.10.2011

Direcţia Relaţii Publice,

Primăria mun. Chişinău

 

12.10.2011

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md