Până în acest moment, conturile a 22 de instituţii, subdiviziuni ale Primăriei şi Consiliului municipal Chişinău şi ale unor întreprinderi municipale rămân în continuare blocate. După cum a informat în cadrul şedinţei operative Maria Cărăuş, şef al Direcţiei generale finanţe a Primăriei Chişinău, autorităţile locale au înaintat săptămâna trecută SA „Termocom” un grafic de eşalonare a datoriilor, prin care se obligă să achite toate datoriile până în luna aprilie. Cărăuş a informat că săptămâna trecută municipalitatea a mai achitat „Termocom”-ului 15 milioane lei, la moment datorii fiind de 125 milioane lei.
La rândul său, şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, Veaceslav Ţernă a spus că subdiviziunea pe care o conduce are restanţe faţă de furnizorul de agent termic în mărime de 17 mii lei, iar SA „Termocom” are o datorie faţă de direcţie de 176 mii lei. Cu toate acestea, conturile Direcţiei transport au fost blocate. Actualmente toate întreprinderile municipale care oferă servicii de transport activează conform graficului, însă Regia Transport Electric are probleme în ceea ce priveşte achitarea consumului de energie electrică, către Union Fenosa. Vlad Modârcă, şeful Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, a relatat că deşi subdiviziunea sa nu are nicio datorie, conturile rămân în continuare blocate. Aceasta provoacă dificultăţi în activitatea direcţiei, deoarece subdiviziunea nu poate efectua operaţiuni financiare.
Viceprimarul de Chişinău Mihai Furtună a opinat că acţiunile Departamentului de Executare privind aplicarea sechestrului pe conturi sunt ilegale şi se încearcă intimidarea autorităţilor locale. De asemenea, Furtună a menţionat că modul în care executorii judecătoreşti dispun asigurarea cu spaţiu locativ a angajaţilor Ministerului de Interne şi Procuraturii Generale la fel este unul ilegal, deoarece legislaţia prevede doar chiria apartamentelor şi nu transmiterea în proprietate a locuinţelor. Viceprimarul de Chişinău a confirmat că autorităţile municipale caută posibilităţi pentru achitarea datoriei faţă de SA „Termocom”.
Diana Gurschi, şefa Direcţiei asistenţă juridică a mai afirmat că Departamentul de Executare a dispus şi aplicarea sechestrului pe unele apartamente dintr-un bloc locativ de pe str. Liviu Deleanu. Potrivit funcţionarei, legislaţia în vigoare prevede că autorităţile locale repartizează apartamentele, iar executorii judecătoreşti îşi depăşesc atribuţiile în această situaţie. Diana Gurschi a specificat că toate încheierile Departamentului de Executare care stipulează aplicarea sechestrului pe unele apartamente pentru asigurarea cu spaţiu locativ au fost atacate în instanţă. De asemenea, şi viceprimarul de Chişinău Nistor Grozavu a informat că a fost aplicat sechestru şi pe un bloc locativ în construcţie, din str. Nicolae Milescu-Spătaru, care este destinat persoanelor intern deplasate şi este finanţat de BERD. Prin aceasta, crede Nistor Grozavu, statul nu-şi onorează obligaţiile faţă de structurile financiare internaţionale.
În context, primarul general Dorin Chirtoacă a remarcat că acţiunile reprezentanţilor Departamentului de Executare sunt abuzive şi contravin legislaţiei în vigoare. Şeful administraţiei municipale a declarat că autorităţile locale vor contesta în judecată toate aceste încheieri, menţionând că opinia publică trebuie să cunoască despre toate acţiunile ilegale ce se produc în acest sens.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău