Astăzi la sediul Primăriei municipiului Chişinău a avut loc vernisajul expoziţiei personale a artistului Anatol Danilişin. Ea reuneşte 31 de lucrări în ulei pe pânză, creaţii ale pictorului din ultimii ani. Pictorul urmează o traiectorie firească în evoluţia sa. Nu este tributar nici vreunui curent sau vreunei mode. Interesat de noua avangardă, creaţia lui oscilează între liric şi abstract.
La inaugurarea expoziţiei au participat oameni de cultură şi artă, funcţionari publici, consilieri municipali. În deschiderea manifestării a vorbit criticul de artă Tudor Braga, urmat de scriitorul Ion Hadârcă, care a spus, între altele: „Anatol Danilişin are calitatea de a propune un limbaj artistic nou, departe de sechelele artei vechi, de realismul socialist. Aceasta înseamnă că suntem pe o direcţie bună, şi avem un indice de calitate al spiritului acestei generaţii”.
Autorul a recunoscut publicului că a pus mult suflet în lucrările sale. „Picturile unui artist spun mai mult decât cuvintele”, este convingerea lui Anatol Danilişin.
Valeriu Didencu, secretarul Consiliului municipal Chişinău s-a arătat încântat de expoziţia găzduită de Primărie şi a menţionat că dacă funcţionarii nu au timp să ajungă la expoziţii de pictură „e plăcut să le avem acasă”.
Anatol Danilişin s-a născut la 22 mai 1960, la Frasin, Donduşeni. A absolvit Liceul Republican de Arte „Igor Vieru”, după care şi-a continuat studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău.
Din 1988, anul debutului său, participă permanent la expoziţii naţionale şi internaţionale, fie în cadrul unor manifestări de grup sau individuale. La începutul anilor 90 ai secolului trecut, Anatol Danilişin a fost prezent la acţiuni organizate de artişti din România şi Republica Moldova, inclusiv la cea mai prestigioasă dintre ele - „Saloanele Moldovei”. Lucrări semnate de Anatol Danilişin au figurat în peste 30 de expoziţii în SUA, Franţa, Austria, Germania, Italia, Lituania, Belgia, Finlanda. De-a lungul anilor a fost prezent la diverse simpozioane şi tabere de creaţie. A fost invitat (în 2006 şi 2008) în capitala Franţei la Cite Internationale des Arts, unde a avut ocazia să cunoască artişti din toată lumea.
Creaţia lui Anatol Danilişin a fost apreciată cu variate premii şi distincţii: Premiul pentru pictură oferit de Galeria Avant Post din Bucureşti, Premiul pentru caricatură la Festivalul de umor Constantin Tănase din Vaslui, Premiul revistei „Basarabia” din Chişinău.
Tablourile artistului au intrat în patrimoniul unor muzee şi galerii, precum şi în colecţii private din Canada, Austria, Elveţia, Cehia, Spania, Portugalia, Ungaria, Coreea de Sud.
Expoziţia rămâne deschisă până la sfârşitul lunii martie.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun.Chişinău