Chișinăul este capitala și totodată cel mai mare oraș din Republica Moldova. Cu o populație de 800 de mii de locuitori și peste 60% din PIB-ul național concentrat în oraș, suntem capitala financiară și de afaceri a țării.
Din noiembrie 2019, sunt onorat să servesc drept primar general al orașului. Când am preluat mandatul, am elaborat un plan amplu de reformă. Orașul a suferit mult în ultimii 20 ani din cauza corupției, construcțiilor ilegale, lipsei de viziune și a lipsei de responsabilitate din partea administrațiilor.
Pandemia COVID-19 a afectat economia tuturor statelor, inclusiv Republica Moldova. Chișinăul, alături de alte orașe din țara noastră, s-a adaptat schimbărilor aduse de pandemie și s-a conformat noilor realități. Deși Chișinăul este cel mai dezvoltat oraș din Republica Moldova, mai avem mult de lucru în acest domeniu.
Primăria Chișinău a fost pe deplin implicată în gestionarea crizei pandemice, cu măsuri impuse efectiv de la început. Am avut trei obiective clare: protejarea personalului medical; asigurarea capacității spitalelor de a oferi cel mai bun tratament posibil pacienților și protejarea populației, în special a celor din categoriile vulnerabile.
Într-o perioadă în care toată lumea căuta echipamente, am făcut tot posibilul să dotăm spitalele cu cele necesare pentru protecția personalului și asigurarea utilajelor medicale. Am fost surprinși de nenumăratele donații și de nivelul de implicare a cetățenilor, a sectorului privat și a organizațiilor internaționale.
Nu am uitat nici de cei vulnerabili. În perioada carantinei, serviciile sociale municipale, împreună cu peste 500 de voluntari, au livrat zeci de mii de prânzuri la pachet, colete cu produse alimentare și provizii pentru cetățenii din categoria cu risc social sporit. Totodată, a fost implementat un sistem unic de monitorizare la distanță a persoanelor testate pozitivi cu COVID-19.
Educația a fost un alt domeniu critic și, în câteva săptămâni, am reușit să implementăm un proiect educațional de mare succes. La 20 martie 2020, municipiul Chișinău a lansat un proiect ambițios - „Educație online”. O bibliotecă digitală care conținea în prima fază - 2.150 (două mii sută cincizeci) lecții video pentru elevii din clasele 1 - 12, pentru toate materiile, în două limbi.
De asemenea, materiale didactice (manuale digitale, prezentări și exerciții) au fost încărcate pe platforma educatieonline.md pentru toți elevii, părinții și profesorii, pentru a-i ajuta să finalizeze anul educațional 2020. A doua fază a proiectului „Educație Online” este încă în desfășurare și a adăugat până acum 1.400 de lecții video.
Proiectul „Educație online” contribuie la dezvoltarea și implementarea Obiectivului de dezvoltare durabilă 4: Educație de calitate - Promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți cetățenii, asigurând astfel o educație de calitate, incluzivă și echitabilă. În acest scop, ne-am propus să modernizăm infrastructura instituțiilor de învățământ din municipalitate, dezvoltând un concept model despre cum ar trebui să arate o școală publică și o grădiniță.
Municipiul Chișinău dorește să ofere cele mai bune condiții din sistemul educațional pentru toți cetățenii, persoanele de diferite vârste, sexe și naționalități, dar care au aceleași obiective și drepturi egale. Pe 23 septembrie 2020, Chișinăul a devenit membru al rețelei globale UNESCO a orașelor care învață. Acest program are drept obiectiv să contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), concentrându-se asupra obiectivului 4: „Asigurarea unei educații de calitate favorabile incluziunii și echității și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți” și a obiectivului 11: „Crearea unor orașe și spații publice incluzive, sigure, rezistente și durabile”.
Covid-19 este o experiență plină de provocări pentru noi toți, dar care ne-a învățat totuși lecții importante de viață. Dar cred și, de fapt, sunt sigur că, împreună, în solidaritate, prin eforturi comune, vom putea depăși această criză.
Cu pași mici, dar siguri, împreună cu echipa pe care am onoarea să o conduc, ne propunem să facem tot posibilul pentru a dezvolta și moderniza Chișinăul - „Un oraș pentru oameni”.
Planul de acțiune pe care îl dezvoltăm și îl implementăm în continuare se bazează pe Agenda de dezvoltare durabilă 2030 și pe cele 17 obiective ale sale. Pe lângă obiectivul 4, municipalitatea Chișinău își propune să atingă și alte obiective de dezvoltare durabilă.
Obiectivul 3: Sănătatea și bunăstare - Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării la toate vârstele este esențială pentru dezvoltarea durabilă. În vederea atingerii acestui obiectiv, ne propunem să:
- Asigurăm dezvoltarea infrastructurii de sănătate. Renovarea și echiparea centrelor și instituțiilor medicale din capitală, inclusiv cu ajutorul partenerilor de dezvoltare;
- Digitalizăm sistemul medical;
- Dezvoltăm serviciile de telemedicină;
Obiectivul 9: Industrie, inovare și infrastructură și obiectivul 11: Orașe și comunități durabile.
Pentru a atinge aceste obiective, ne propunem să dezvoltăm „un oraș pentru oameni” care să fie sigur, confortabil și plăcut din punct de vedere estetic. Prin urmare, planificăm o infrastructură adecvată pentru un oraș inteligent și ecologic, inclusiv:
- elaborarea Planului Urbanistic General (GUP), ultimul PUG fiind elaborat în anul 2006;
- introducerea și implementarea unui sistem de plăți digitale pentru transportul public;
- dezvoltarea conceptului de parcare auto contra cost (proiect ce beneficiază de ajutorul Băncii Mondiale);
- construirea benzilor pentru biciclete și a altor tipuri de eco-transport;
- menținerea unui oraș verde prin acțiuni de salubrizare;
- consolidarea managementului riscului împotriva dezastrelor și a rezilienței la schimbările climatice în Moldova;
- planificare strategică Green City;
- acțiuni de salubrizare și monitorizare a evoluției situației privind râul Bâc.
În ultimele 11 luni, am putut înțelege că se pot face multe lucruri frumoase și necesare pentru oraș și pentru oamenii care trăiesc în el. Am trecut prin greutăți și încercări pentru care nu am fost pregătiți, dar am învățat să mergem mai departe și să cerem ajutor acolo unde este nevoie.
Ne propunem și dorim ca Chișinăul să fie „Un oraș pentru oameni”, un oraș accesibil, confortabil și modern pentru toți cei care trăiesc și își văd viitorul acasă. Pentru a atinge acest obiectiv, suntem întotdeauna deschiși la parteneriate, colaborări sau schimburi de experiență cu orice parte la fel de interesată ca și noi de un Chișinău mai bun, mai curat și mai durabil.