Distribuirea seturilor de jucării cognitive grădinițelor din comuna Ciorescu, Tohatin și Cruzești

https://new.chisinau.md/ro/distribuirea-seturilor-de-jucarii-cognitive-gradinitelor-din-comuna-ciorescu-20292_274970.html

Primăria Municipiului Chișinău, în parteneriat cu UNICEF Moldova, a oferit luni seturi de jucării cognitive, LEGO și DUPLO copiilor de la grădinițele din localitățile suburbane Ciorescu, Tohatin și Cruzești.

Acțiunea face pare din Programul de educație timpurie a copilului. Beneficiari sunt preșcolarii de la 43 de grădinițe din Chișinău și 18 grădinițe din suburbii.

La grădinița nr. 220 din comuna Ciorescu sunt înscriși peste 340 de copii, inclusiv minori refugiați din Ucraina.

Seturile cognitive sunt prevăzute pentru o gamă largă de activități, în vederea asigurării unei educații de calitate pentru preșcolari.

În ultimii ani, Primăria Chișinău a crescut esențial alocațiile pentru domeniul educației.

În învățământul preșcolar s-a reușit construcția și reparația a peste 20 de grădinițe, deschiderea a 135 de grupe noi, angajarea a 1800 de cadre didactice.

Municipalitatea a alocat peste 3 milioane de lei pentru modernizarea Grădiniței „Licurici” din Ciorescu, în cadrul proiectului fiind executate lucrări de reparație în interiorul și exteriorul clădirii (reabilitarea sălilor de grupă, a blocurilor sanitare, renovarea scărilor și schimbarea sistemului de încălzire, amenajarea salii de sport, reparația coridoarelor, precum și pavarea curții instituției preșcolare.

În trei ani, din bugetul municipal au fost alocați peste 12 milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii din Ciorescu, inclusiv construcția unui bloc la Centrul de Sănătate, reparația drumurilor și trotuarelor, reabilitarea instituțiilor de cultură, construcția rețelelor de canalizare, reparația curților de bloc.

La Grădinița nr. 233 din comuna Tohatin, cu suportul financiar al Primăriei Chișinău, au fost reparate sălile de grupe, cabinetul metodic, bucătăria, sala festivă și pavilioanele.

Lucrările interioare au inclus și renovarea grupurilor sanitare, a spălătoriei, scărilor și holurilor. De asemenea, au fost reabilitate sistemele de electricitate și canalizare.

Pentru aceste lucrări, Primăria Chișinău a alocat în ultimii trei ani cca 1,3 milioane de lei.

Cei peste 170 de copii de la grădinița din Tohatin, inclusiv copiii refugiați din Ucraina, au primit luni donația de seturi Lego, Duplo, acordată de UNICEF Moldova, în parteneriat cu Primăria Chișinău.

Municipalitatea a investit în dezvoltarea comunei Tohatin 28 de milioane de lei. Din sursele enunțate, 13 milioane de lei au fost distribuiți pentru Stația regională de pompare, beneficiari ai cărora sunt 15 mii de locuitorii din Tohatin, Budești și Cruzești.

De asemenea, Primăria Chișinău a alocat bani și pentru construcția rețelelor de apeduct și canalizare, pentru reparația drumurilor și trotuarelor, construcția unui garaj pentru tehnica de salubrizare pentru Tohatin, Budești, Cruzești și Colonița, amenajarea terenurilor de joacă și a stațiilor de așteptare.

Pentru proiectul de modernizare a Complexului Educațional Gimnaziu –Grădiniță din Cruzești, Primăria Chișinău a alocat peste un milion de lei. Aici sunt deschise trei grupe de preșcolari și 9 clase primare și gimnaziale. Instituția este frecventată de aproape 200 de copii.

Cei cca 60 de preșcolari au primit în dar seturile de LEGO și DUPLO, oferite de UNICEF în parteneriat cu Primăria Chișinău.

Proiectul de modernizare a instituției a prevăzut: termoizolarea clădirii, reabilitarea scărilor și a streșinii, pavarea aleilor, construcția ieșirilor de rezervă și a intrării în grădiniță.

Tot aici au fost amenajate patru săli noi de clasă și cabinetul metodic, a fost reabilitat sistemul de încălzire și electricitate, a fost instalat sistemul antiincendiar.

De asemenea, a fost reabilitată sala de sport, a fost amenajată scena în sala de festivități, au fost renovate blocurile sanitare, iar în clădirea bibliotecii a fost amenajat blocul sanitar.

Alți 100 de mii de lei alocați de municipalitate au fost direcționați pentru schimbarea îngrădirii terenului sportiv de pe teritoriul complexului educațional.

În total, în ultimii trei ani, Primăria Chișinău a investit în modernizarea infrastructurii din Cruzești surse financiare în valoare de peste 4,6 milioane de lei.

26.09.2023

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md