Dorin Chirtoacă: Întreprinderile termoenergetice urmează să asigure transparenţă în gestionarea banilor

https://new.chisinau.md/ro/dorin-chirtoaca-intreprinderile-termoenergetice-urmeaza-sa-asigure-transparenta--20292_237974.html

În sezonul de încălzire 2009 – 2010, complexul termoenergetic din municipiul Chişinău a funcţionat în regim normal şi a făcut faţă situaţiei, în condiţiile când au fost înregistrate temperaturi foarte scăzute, de până la minus 30 grade Celsius şi avem o infrastructură foarte învechită şi sistemele inginereşti sunt exploatate, fără a fi renovate, între 30 şi 50 de ani.

În sezonul de încălzire 2009 – 2010, complexul termoenergetic din municipiul Chişinău a funcţionat în regim normal şi a făcut faţă situaţiei, în condiţiile când au fost înregistrate temperaturi foarte scăzute, de până la minus 30 grade Celsius şi avem o infrastructură foarte învechită şi sistemele inginereşti sunt exploatate, fără a fi renovate, între 30 şi 50 de ani. Declaraţii în acest sens a făcut primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul vizitei de lucru la întreprinderile termoenergetice din capitală – SA „CET - nr.1”, SA „CET - nr. 2” şi SA „Termocom”. 
Directorii Centralelor Electrice cu Termoficare au menţionat că în prezent cele două întreprinderi asigură în întregime necesarul de energie termică din Chişinău, chiar dacă nu funcţionează la capacitate maximă. Directorul CET-2, Alexandr Comarov, a informat că societatea funcţionează din anul 1975, iar reparaţiile au fost făcute treptat, astfel încît investiţiile în complex ar fi foarte binevenite. În prezent, întreprinderea funcţionează la o capacitate mai mare doar în timpul sezonului de încălzire. În acelaşi timp, CET-1 funcţionează din anul 1951 şi nu a fost reutilată niciodată. Potrivit conducătorilor societăţilor, capacitatea întreprinderilor este, însă, mult mai mare şi dacă ar fi reutilate şi modernizate, acestea ar deveni mai rentabile, fapt care ar conduce la reducerea preţului de cost al energiei termice. 
La rândul său, administratorul SA “Termocom” Dionisie Antocel a menţionat că actualul sezon de încălzire a fost unul reuşit. În ultimele luni, nu a fost înregistrată nicio avarie a reţelelor magistrale, ci doar mici defecţiuni ale reţelelor de apă caldă menajeră. 
În context, primarul general Dorin Chirtoacă a subliniat că întreprinderile termoenergetice au făcut faţă sarcinilor trasate. “Este evident că lucrurile nu sunt perfecte şi la ora actuală nu putem vorbi de o mulţumire de sută la sută a consumatorilor în această privinţă. Urmează însă modernizarea şi eficientizarea întreprinderilor, inclusiv în ceea ce priveşte diferenţa volumelor de apă, modul în care este contorizat sistemul de încălzire, punctele termice individuale, izolarea termică a blocurilor etc.”, a opinat edilul capitalei. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, aceste probleme urmează a fi soluţionate ulterior, pas cu pas. “Important este că am depăşit situaţia cu care ne confruntăm în ultimii 15 ani în această direcţie”, a concluzionat primarul de Chişinău.
Pentru anul 2010, a afirmat Dorin Chirtoacă, în total întreprinderile termoenergetice au prevăzute peste 400 milioane lei pentru investiţii, pentru a fi menţinută infrastructura în continuare. De asemenea, crede primarul general, societăţile respective nu mai trebuie să genereze datorii faţă de furnizorul rus de gaze, Compania “Gazprom”. “În acelaşi timp, întreprinderile termoenergetice urmează să asigure transparenţa în ceea ce priveşte valorificarea banului”, a declarat şeful administraţiei municipale. 
De menţionat că primarul general Dorin Chirtoacă este la prima sa vizită în cadrul Societăţilor CET-1 şi CET-2, de la preluarea mandatului. Până acum, autorităţile locale nu avea acces la aceste întreprinderi. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

10.02.2010

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md