Dorin Chirtoacă: Nu există nici un risc de deconectare a apei potabile în municipiul Chişinău

https://new.chisinau.md/ro/dorin-chirtoaca-nu-exista-nici-un-risc-de-deconectare-a-20292_237481.html

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a susţinut o conferinţă de presă, în care a informat opinia publică despre situaţia la moment din zona afectată de inundaţii din preajma oraşului Vadul lui Vodă.

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a susţinut o conferinţă de presă, în care a informat opinia publică despre situaţia la moment din zona afectată de inundaţii din preajma oraşului Vadul lui Vodă. 
Potrivit şefului administraţiei municipale, zona de odihnă din Vadul lui Vodă a fost inundată aproape în întregime, iar apa a ajuns până la drumul de legătură dintre Chişinău – Bălăbăneşti. La moment, nivelul apei râului Nistru este de circa 18,5 metri. Oraşul Vadul lui Vodă nu a fost inundat. În urma intemperiei, nici o persoană nu a avut de suferit. Pagubele materiale vor fi evaluate după ce se va retrage apa şi râul Nistru va reveni în albia obişnuită. Zona inundată rămâne şi în continuare în supravegherea organelor de poliţie şi a serviciilor Departamentului Situaţii Excepţionale. 
Referitor la situaţia staţiei de pompare din oraşul Vadul lui Vodă, care asigură alimentarea Chişinăului cu apă potabilă, Dorin Chirtoacă a menţionat că aceasta activează în regim normal. Regia „Apă-canal Chişinău” a luat măsuri de protecţie, iar staţia de pompare poate face faţă unui nivel de 21 de metri de apă şi mai are o rezervă de 2,5 metri până a fi inundată. 
Primarul general a mai spus că nu există nici un risc ca şi alte bazine acvatice sau zone din municipiu să fie inundate, întrucât volumul mare de apă de pe râul Nistru este consecinţa ploilor abundente ce s-au înregistrat la finele săptămânii trecute în unele regiuni ale munţilor Carpaţi din Ucraina. De asemenea, edilul Chişinăului a afirmat că potrivit specialiştilor din cadrul Comisiei republicane pentru situaţii excepţionale, nivelul apei râului Nistru în preajma oraşului Soroca a scăzut puţin. „Aceasta ne face să credem că în zilele următoare şi nivelul apei în Vadul lui Vodă va scădea”, a opinat Dorin Chirtoacă. 
Primarul capitalei a subliniat că chiar dacă staţia de pompare a apei din Vadul lui Vodă va fi inundată, Societatea „Apă-Canal” va asigura oraşul cu apă în proporţie de 20 – 25 la sută, prin mijloace alternative de aprovizionare cu apă, conform unui grafic special. „În acest moment însă, nu există nici un risc de deconectare a apei potabile în municipiul Chişinău”, a accentuat Dorin Chirtoacă. 
Pentru a face faţă situaţiei de criză şi a gestiona eficient în continuare problema, Societăţii „Apă-Canal Chişinău” i-au fost alocate suplimentar 8 mln. lei, iar poliţiei municipale 58 mii lei. 


 


Imagini video: http://www.youtube.com/watch?v=GtUxo0P4Je4



Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

30.07.2008

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md