Echipa centrelor municipale de tineret din Chișinău – un tur prin diverse orașe europene, pentru un schimb de bune practici pe sectorul de tineret

https://new.chisinau.md/ro/echipa-centrelor-municipale-de-tineret-din-chisinau-un-20292_273627.html

Primăria Municipiului Chișinău informează că o echipă formată din reprezentanți ai centrelor de tineret din capitală desfășoară un tur prin mai multe orașe europene, pentru un schimb de bune practici pe sectorul de tineret.

Prima locație vizitată de delegația de la Chișinău a fost la Centrul de Tineret Cluj-Napoca. Inițiativa Centrului de profil din Cluj, privind crearea de consilii consultative pe lângă centrele de tineret poate fi pusă în aplicare și în centrele de tineret din municipiul Chișinău.

Centrul Municipal de Tineret Chișinău are încheiat un Acord de colaborare cu Casa Tineretului din Timișoara, care ne permite preluarea de bune inițiative, astfel că a doua locație a membrilor delegației noastre a fost Timișoara, la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT).

La Timișoara, pe lângă Casa Tineretului, mai activează și 7 centre de tineret, amplasate în diverse cartiere. Această bună practică de a ajunge cât mai aproape de tineri există și la Chișinău, în condițiile când în anul 2022 au fost inaugurate și dotate 4 centre de tineret de sector, iar în scurt timp va avea loc deschiderea și a celui de-al 5-lea, în sectorul Botanica.

 La Novi Sad, Serbia, delegația de la Chișinău a discutat cu tineri despre experiența orașului care a deținut în anul 2019 titlul de Capitala Europeană a Tineretului. Experiența colegilor din Novi Sad i-a impresionat pe tinerii de la noi, pentru a continua activitățile și programele lansate pe sectorul de tineret din capitală.

Cea de-a patra locație a fost Centrul European de Tineret Budapesta, pe lângă Consiliul Europei.

Programul și politica sectorului de tineret al Consiliului Europei sunt dezvoltate în strânsă cooperare cu parteneri guvernamentali și neguvernamentali și se ocupă de participarea tinerilor, coeziunea socială, dialogul intercultural și educația pentru drepturile omului.

Activitățile și programele Centrului Budapesta se desfășoară pentru tinerii internaționali, lucrătorii de tineret, pentru cele 47 de state ale Consiliului Europei.

Tinerii au discutat despre o posibilă aderare la Label Quality Network for Youth Centres, pentru a dezvolta Centrul Municipal de Tineret Chișinău la standarde europene.

Marți, tinerii de la Chișinău vor fi la Viena, unde vor avea întrevederi și vizite la diverse centre de tineret.

Fiecare oraș vine cu experiența sa în domeniul de tineret, iar Primăria Municipiului Chișinău dispune de posibilitatea de a prelua cele mai bune practici pentru a le implementa la Chișinău, dar și de a împărtăși din reușitele noastre pe domeniul de tineret cu ceilalți.

04.04.2023

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md