Eliminarea mirosului neplăcut de la Staţia de Epurare

https://new.chisinau.md/ro/eliminarea-mirosului-neplacut-de-la-statia-de-epurare-20292_238065.html

Primăria Chişinău informează că timp de 6 luni, la Staţia de Epurare a apelor se desfăşoară lucrările de deshidratare a nămolului, care au drept scop eliminarea mirosului neplăcut provenit de la reziduuri. Metoda constă în instalarea pe platformele de nămol a unor geotuburi care separă reziduurile de apă, fapt care contribuie la uscarea mai rapidă a nămolului acumulat.

Primăria Chişinău informează că timp de 6 luni, la Staţia de Epurare a apelor se desfăşoară lucrările de deshidratare a nămolului, care au drept scop eliminarea mirosului neplăcut provenit de la reziduuri. Metoda constă în instalarea pe platformele de nămol a unor geotuburi care separă reziduurile de apă, fapt care contribuie la uscarea mai rapidă a nămolului acumulat.

Actualmente sunt evacuate cele circa 150 mii m3 de nămol, stocate de mai mulţi ani pe suprafeţele Staţiei de Evacuare. Conform analizelor de laborator şi în dependenţă de umiditatea şi calităţile biologice ale nămolului, el poate fi transportat în depozitele speciale ale SE ori pe câmpurile agricole, la solicitarea unor agenţi economici. Fiind apreciat de către unităţile de profil ale Ministerului Agriculturii al R. Moldova în baza probelor de laborator ca un fertilizant efectiv, care nu conţine metale grele ori alte impurităţi toxicologice, nămolul poate fi folosit şi în procesele de recultivare a unor terenuri anterior excavate, din vecinătatea Staţiei de Epurare, cum ar fi cel al fostei uzine de ardere a deşeurilor solide.

Până acum, la solicitarea ÎS „Dumbrava-Vest”, agent economic de profil agricol, suprafeţele căruia se regăsesc în preajma satului Bubuieci, unităţile mecanizate ale „Apă-Canal Chişinău” au demarat transportarea unor cantităţi neînsemnate de nămol pe câmpurile agricole care îi aparţin. S.A. „Apă-Canal” a încheiat cu întreprinderea un contract strict reglementat, însă o parte din locuitorii satului, casele cărora sunt situate în  apropierea terenului, au boicotat efectuarea lucrărilor de transportare-fertilizare.

În aceste condiţii, conducerea întreprinderii S.A. „Apă-Canal Chişinău”, de comun cu Primăria Chişinău şi administraţia comunei Bubuieci au convenit să întrerupă temporar lucrările, până în momentul în care agentul economic respectiv nu va obţine aviz pozitiv şi din partea locuitorilor satului.

În pofida acestor inconvenienţe, Apă-Canal Chişinău va majora volumele de evacuare a nămolului stocat de pe suprafeţele Staţiei de Epurare, astfel încât până pe 31 iulie a.c., să se reuşească transportarea celei mai importante cantităţi de nămol.

Amintim că, de la implementarea noii tehnologii, s-a reuşit eliberarea a peste 13 ha de nămol din cele 34 din dotare. În perioada în care nu se foloseau geotuburile, la Staţia de Epurare nu exista nici un metru pătrat de suprafeţe libere, motiv pentru care în perioadele caniculare, capitala era sufocată de mirosul respectiv. Anul acesta, după eliberarea totală a suprafeţelor de stocare, mirosul neplăcut din capitală va dispărea aproape în totalitate. Proiectul de eliminare a mirosului neplăcut de la Staţia de Epurare a fost iniţiat în anul 2008, iar în luna octombrie 2009 între SA „Apă-Canal Chişinău” şi Compania olandeză „Tencate” a fost semnat un contract de colaborare. Primăria Chişinău a lansat acest proiect ca fiind o soluţie temporară de alternativă pentru lichidarea mirosului neplăcut, până la reconstruirea Staţiei de epurare în întregime.

Primăria Chişinău şi SA „Apă-Canal Chişinău” îşi cer scuze pentru incomodităţile create şi solicită întregii societăţi puţină răbdare şi înţelegere până la finalizarea transpotării nămolului.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău

06.04.2010

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md