Eveniment de comemorare a artiștilor Ion și Doina Aldea-Teodorovici, la 30 de ani de la trecerea lor în eternitate (VIDEO)

https://new.chisinau.md/ro/eveniment-de-comemorare-a-artistilor-ion-si-doina-aldea-teodorovici-la-20292_272064.html

Duminică, 30 octombrie 2022, când se împlinesc 30 de ani de la trecerea în neființă a cuplului de artiști, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Primăria municipiului Chișinău și Direcția Cultură a CMC, au organizat un eveniment cultural-artistic de comemorare, la monumentul din scuarul ce poartă numele celor doi muzicieni.

Ion și Doina Aldea-Teodorovici reprezintă un simbol al identități noastre naționale, iar acțiunea culturală din preajma monumentului „Recviemul Dragostei” s-a desfășurat pe aripa melodiilor nemuritoare ale celor doi artiști.

La eveniment au participat: Primarul General, Ion Ceban, angajați ai municipalității, Cristofor Aldea Teodorovici – fiul cuplului celor doi artiști, Eugenia Marin, mama Doinei, colective de elevi de la școlile de artă din capitală și cetățeni care au îndrăgit creația lui Ion și a Doinei Aldea-Teodorovici.

În alocuțiunea sa de la începutul evenimentului, edilul capitalei a menționat că acești muzicieni sunt un exemplu de patriotism, care ne-au lăsat drept moștenire piese memorabile: de dragoste și patriotice. Melodiile lui Ion și a Doinei au educat generații de copii, iar în prezent care sunt interpretate la majoritatea evenimentelor publice organizate de autorități.

Totodată, edilul a menționat că este de responsabilitatea instituțiilor statului, inclusiv a Primăriei, de a contribui mai mult pentru înveșnicirea numelui lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

Astfel, Ion Ceban a spus că de anul viitor, municipalitatea va prelua în totalitate organizarea Festivalului „Două inimi gemene”, care are drept scop înveșnicirea creației cuplului de artiști.

Cristofor Aldea-Teodorovici a ținut să citească în fața asistenței fragmente din agenda mamei sale, în care Doina scria despre colaborarea cu poetul Grigore Vieru, despre talentul unic al lui Ion Aldea-Teodorovici, care scria melodii pentru toate genurile de muzică, despre turneele lor în țară și despre dragostea celor doi artiști.

De asemenea,Cristi a menționat că părinții săi au compus și interpretat cântece patriotice, care au reprezentat un simbol în perioada de renaștere națională, melodii care erau nu pentru politică, ci pentru patrie și pentru inimile oamenilor.

Tot astăzi, la mormântul regretaților Ion și Doina Aldea-Teodorovici de la Cimitirul Central Ortodox din str. Armenească a fost oficiată o slujbă de pomenire.

Ion și Doina Aldea Teodorovici au decedat în urma unui tragic accident rutier, pe 30 octombrie 1992, când veneau din România spre Chișinău.

30.10.2022

© 2024. Pagina oficială a Municipiului Chișinău. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Brand.md